Hlavní obsah

První soudní verdikt ve světle #MeToo: Cosby kromě pobytu ve vězení může ještě sáhnout hluboko do peněženky

Soud poslal Cosbyho do vězení: Nabídl mi skleničku a probudila jsem se nahá, svěřila se oběť.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

V říjnu 2017 proniklo do popředí zájmu hnutí, které změnilo pohled nejen na americký zábavní průmysl. Desítky žen prostřednictvím rozhovorů v předních amerických médiích i přes sociální sítě začaly veřejně promlouvat o sexuálních útocích ze strany Harveyho Weinstena. Filmový producent se stal katalyzátorem kampaně #MeToo. Prvním odsouzeným v jejím světle je ale jiný mocný muž Hollywoodu – Bill Cosby.

Článek

Proti Cosbymu vystoupilo celkem na šedesát žen. Jejich příběhy spojovalo mnohé. Populární komik je pozval k sobě domů nebo na hotelový pokoj, často pod záminkou večírku, na kterém nakonec byly jedinými hosty, a nabídl jim skleničku s pitím. Poté se ženy probudily nahé v posteli vedle Cosbyho.

Obdobnou zkušenost z roku 2004 popsala také Andrea Constandová, její případ dospěl jako jediný až k verdiktu soudu. Řada nařčení sahá až do 60. let minulého století, a většina je tak již promlčena.

Soud poslal Cosbyho v úterý do vězení nejméně na tři roky a přikázal mu zaplatit pokutu ve výši 25 tisíc dolarů. Pro Cosbyho to nejsou první výdaje spojené s případem. Už v roce 2006 Constandové v mimosoudním vyrovnání zaplatil téměř čtyři miliony dolarů. Případ byl přesto později znovu otevřen.

Pětadvacetitisícový šek pro Cosbyho navíc nemusí být posledním výdajem spojeným z obvinění ze sexuálního obtěžování. Jednaosmdesátiletý muž momentálně čelí dalším třem žalobám u civilního soudu. Odhady na dvacetimilionové vyrovnání nařízené soudem v každém jednom případě hodnotí americká média ještě jako střízlivé. Cosbymu v tomto ohledu příliš nepomáhá role jednoho z nejlépe placených seriálových herců minulosti.

Jeho jmění, ke kterému civilní soudy často přihlížejí, média odhadují na 400 milionů dolarů. Ve světle #MeToo navíc Cosby už dříve přišel o lukrativní smlouvy za reprízy populárních sitcomů nebo plánovanou show pro společnost Netflix.

Reklama

Související témata:

Doporučované