Hlavní obsah

První srážka Donalda Trumpa s Evropou. Americký prezident je na summitu NATO v Bruselu

Summit NATO v Bruselu.

 

Reklama

NATO se silněji zapojí do boje s terorismem. Hlavně proti takzvanému Islámskému státu. Podle generálního tajemníka aliance Jense Stoltenberga se ale nepočítá s účastí na bojových operacích. Dnes odpoledne silnější zapojení NATO proti terorismu potvrdí šéfové států a vlád členských zemí. Poprvé na summitu v Bruselu zasedne i americký prezident Donald Trump.

Článek

Radarové letouny ano. Bomby ne. Generální tajemník NATO vyšel jen napůl vstříc požadavkům Donalda Trumpa. Aliance se má silněji zapojit do boje proti teroristům, zejména proti tzv. Islámskému státu v Iráku a Sýrii. Především ale na informační frontě. Bojové nasazení pod hlavičkou NATO se neplánuje.

Na velitelství NATO má nově vzniknout struktura, která umožní lepší sdílení informací o terorismu, včetně údajů o takzvaných zahraničních bojovnících. Jmenován má být koordinátor pro alianční protiteroristické úsilí. Dnešní schůzka šéfů států a vlád aliančních zemí by měla odsouhlasit celkový plán silnějšího zapojení NATO do protiteroristických snah.

Dalším požadavkem Washingtonu je zvýšení podílu obranných výdajů evropských spojenců. Ti dnes slíbí připravit do konce roku konkrétní národní plány, jak se na kýžená dvě procenta hrubého domácího produktu chtějí do roku 2024 dostat.

Po Bruselu na G7 do Itálie

Pro Trumpa je Brusel předposlední zastávkou na jeho prvním zahraničním turné. Zahájil ho v Saúdské Arábii, po které následovaly návštěvy Izraele a Palestiny; po jednání v Bruselu ho čeká ještě summit skupiny velkých světových ekonomik G7 v Itálii. Nový šéf Bílého domu dosud dával přednost jednáním s lídry konkrétních evropských zemí. Sešel se tak s britskou premiérkou Theresou Mayovou a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Obě uvidí opět, společně s dalšími šéfy států a vlád NATO, dnes odpoledne a večer na minisummitu Severoatlantické aliance.

Reklama

Doporučované