Hlavní obsah

První striptýz v Československu slaví 50 let. Sexuální revoluci zastavil příjezd okupantů v roce 1968

První legální erotiku sledovalo roku 1968 převážně mužské publikum v nově otevřené kavárně jabloneckého hotelu Praha.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před půl stoletím se v bývalém Československu poprvé konala předtím zapovězená veřejná striptýzová show. A to v rámci doprovodného programu na mezinárodní bižuterní výstavě v Jablonci nad Nisou.

Článek

Seznamu se povedlo najít jednoho z iniciátorů slavné události. Dnes 90letý Josef Gröger říká, že za vše může náhoda. A sice zpoždění letadla na letišti Orly v Paříži. Do Francie se vydal spolu s tehdejším ředitelem jabloneckých Restaurací a Jídelen Miroslavem Šádkem. Hledali inspiraci, čím by mohli chystanou mezinárodní událost v provinčním městě na severu Čech oživit. A při čekání na spoj přišel košilatý nápad.

„Zda by se dokázal v Jablonci nad Nisou uskutečnit stejný večer, jaký jsme viděli při návštěvě v Paříži. Nejprve to byl trochu hec, ale nakonec jsme usoudili, že by to šlo,“ vzpomíná po letech tehdejší funkcionář Josef Gröger.

Miroslav Šádek na letištní diskusi nezapomněl. A za necelé dva měsíce přišel s oznámením, že už má i program. Někdejší respektovaný funkcionář Gröger své slovo dodržel a o uspořádání striptýzu se zasadil. Kdo ale vytvořil dramaturgii celého večera, který se odehrál v malé zakouřené vinárně na severu Čech?

„Byli mezi nimi například dramaturgové a herci Darek Vostřel a Jiří Šašek, zkrátka osazenstvo divadel jako Semafor nebo Rokoko. A to bylo něco. Proto, co jsem slíbil, jsem i dodržel,“ dodává Josef Gröger.

Večery milostné poezie zastavily tanky

Vstupné stálo stokorunu, přičemž průměrný plat se v té době pohyboval kolem desetinásobku této částky. Součástí byla i konzumace do výše 45 korun podle vlastního výběru.

Jak vůbec vystoupení s poetickým názvem Večery milostné poezie vypadalo? Kdo je mohl navštívit? Oficiální povolení na striptýzovou show nikdy nikdo nevystavil, proto ho nedohledáte ani v archivních dokumentech, pouze v dobovém tisku. Vše si totiž vzal takzvaně „na hrb“ právě funkcionář Gröger. Ve vinárně se v rámci celovečerního varietního vystoupení střídaly tři striptérky.

Skutečně ostrou nahotu ale nikdo neviděl. Nasvícení a umělý kouř totiž vždy vlnící se dámy zakryly jako závoj. V okamžiku, kdy se touhou nabuzení pánové měli obnažení dočkat, zmizela dotyčná kráska v rámci dramaturgie na pódiu šikovně ve tmě.

Zájem o produkci byl nicméně i přesto tak velký, že ji pořadatelé prodloužili až do konce léta. Lechtivé chvilky však zanedlouho a poté až do pádu socialismu přerušila srpnová okupace vojsk Varšavské smlouvy.

Reklama

Doporučované