Hlavní obsah

První témata pro krajské volby: útlum těžby uhlí i dostavba dálnice D3

Foto: Seznam Zprávy

Moravskoslezský kraj čelí podle politiků výzvě pokračujícího celoevropského odklonu od těžby a spalování uhlí.

Reklama

V Česku začínají vznikat první volební uskupení pro říjnové krajské volby. Například na severu Moravy sestaví společnou kandidátku ODS a TOP 09, na jihu Moravy zase občanští demokraté spojí síly se Svobodnými.

Článek

Moravskoslezská ODS postaví do podzimních krajských voleb společnou kandidátku s TOP 09. Lídrem bude nynější náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka (ODS).

Kromě Unucky se na čelních místech kandidátky objeví přednostka kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Ostrava Zdeňka Němečková Crkvenjaš a další náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny (oba ODS), který má na starosti školství. První zástupkyní TOP 09 bude na čtvrtém místě kandidátky ředitelka opavského gymnázia Monika Klapková.

Foto: ODS

Lídrem bude nynější náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

„Žádný voličský hlas již nesmí propadnout, a chceme-li vyhrát volby, musíme jít do voleb společně,“ uvedl lídr kandidátky Unucka, který by se v budoucnu chtěl zaměřit především na další ekonomický rozvoj kraje.

Uhlí jako téma

„Náš kraj stojí před novou výzvou. Koronavirová pandemie bude mít řadu negativních hospodářských důsledků, do toho dál pokračuje celoevropský odklon od těžby a spalování uhlí. Obojí se našeho kraje velmi dotýká,“ doplnil Unucka.

Podle krajského předsedy TOP 09 a senátora Herberta Pavery je spojenectví obou uskupení přirozené. „Věřím, že společně oslovíme mnohem více voličů. Na kandidátku jsme nabídli odborníky a lidi, kteří mají důvěru občanů,“ uvedl Pavera.

Většina lídrů pro podzimní volby už je v Moravskoslezském kraji známá. Svůj post bude obhajovat současný hejtman Ivo Vondrák (ANO). O hejtmanské křeslo bude usilovat také Petr Kajnar, někdejší primátor Ostravy, který se po letech vrátil do sociální demokracie. Lidovci do čela kandidátky postaví prvního náměstka hejtmana Lukáše Curyla, který má nyní na starosti kulturu a v čele kandidátní listiny byl i před čtyřmi lety. Také komunisté si znovu jako lídra zvolili Josefa Babku, který je v čele kandidátky komunistů v krajských volbách už od prvních voleb v roce 2000 a letos tak bude lídrem komunistů pošesté. Vybráno mají také Piráti, kteří budou mít jako jedničku karvinskou zastupitelku Zuzanu Klusovou.

Krajské volby v roce 2016 vyhrálo ANO, když získalo 25,7 procenta hlasů, druhá ČSSD měla 16,66 procenta a KSČM 11,38 procenta. Do krajského zastupitelstva se dostali také lidovci, kteří získali 10,17 procenta hlasů, pak Koalice SPD a SPO se ziskem 7,02 procenta hlasů a ODS, kterou volilo 6,93 procenta voličů. Koalici utvořilo ANO, lidovci a ODS.

Trikolóře se podařilo sestavit kandidátu

Na střední Moravě bude o hlasy voličů usilovat i hnutí Trikolóra, jehož hlavní tváří je Václav Klaus mladší. V Olomouckém kraji se podařilo dát dohromady krajskou organizaci. Tvoří ji 20 místních organizací a čítá dohromady 600 členů. Zapojit se chce do nadcházejících krajských voleb. Kandidátní listinu povede Zuzana Majerová Zahradníková, která Trikolóru loni v létě společně s Václavem Klausem mladším založila.

„Mohu potvrdit, že do krajských voleb půjdeme a lídrem kandidátky bude Zuzana Majerová Zahradníková,“ řekl předseda olomoucké krajské organizace Aleš Hrubý.

Foto: FB Zuzany Majerové Zahradníkové

Zuzana Majerová Zahradníková Trikolóru loni v létě společně s Václavem Klausem mladším založila.

Trikolóra má v Olomouckém kraji 20 místních organizací. První byla založena v Olomouci, kde je předsedkyní zakládající členka hnutí, později vznikly například také v Prostějově, Přerově, Šumperku, Zábřehu či Jeseníku.

„Z celkem 20 místních organizací vzniklo 19 zcela nově. Jedna vznikla v Přerově napůl z nových příznivců a napůl z tamního sdružení Prosperita,“ doplnil předseda krajské organizace. V Přerově tak díky místnímu sdružení Za prosperitu Přerova a jeho místních částí, které v komunálních volbách v roce 2018 obsadilo čtvrté místo, získala Trikolóra mandáty v přerovském zastupitelstvu. Do nového pravicového hnutí totiž vstoupili na začátku letošního roku všichni čtyři zastupitelé Prosperity, včetně předsedy tohoto místního sdružení Radka Pospíšilíka.

Politické hnutí Trikolóra bylo registrované jako politická strana loni v létě ministerstvem vnitra.

ODS půjde na jižní Moravě do voleb se Svobodnými a částí starostů

V Jihomoravském kraji půjde ODS do voleb se Svobodnými a hnutím Starostové a osobnosti pro Moravu, které sdružuje spíše starosty z venkova. Uvedl to lídr kandidátky a ředitel výzkumného centra CEITEC Jiří Nantl, podle něhož má koalice zabránit propadávání hlasů středopravých voličů.

Nantl dodal, že uskupení utvoří koalici. „V krajských volbách neplatí pro koalici zvýšená klauzule, takže pro zisk mandátů je potřeba pět procent. Integrujeme několik procent hlasů. Svobodní mají své voliče, zabraňujeme propadávání hlasů středopravých voličů,“ řekl Nantl. Například v komunálních volbách se u koalice klauzule zvyšuje, u dvoukoalice je nutné získat deset procent hlasů.

Foto: MUNI

Lídrem kandidátky je ředitel výzkumného centra CEITEC Jiří Nantl.

V minulých krajských volbách na jižní Moravě kandidovali Svobodní samostatně, hnutí Starostové a osobnosti pro Moravu v koalici se STAN jako Starostové pro Jižní Moravu. STAN bude mít nyní vlastní kandidátku, kterou povede předseda Svazu měst a obcí a kyjovský starosta František Lukl, na kandidátce by měl být i současný hejtmanův náměstek a starosta Brna-severu Martin Maleček.

Podle ODS má spolupráce se Svobodnými řadu úspěšných příkladů v obcích a městech napříč krajem. Například v Brně ODS společně se stranou Svobodní a sdružením Brno autem získaly ve volbách druhý nejvyšší počet hlasů, jsou v koalici a primátorkou je Markéta Vaňková z ODS.

V krajských volbách v roce 2016 získala ODS na jižní Moravě přes osm procent hlasů voličů, má šest mandátů mezi 65 zastupiteli. Koalici tvoří ANO, ČSSD, Starostové pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. V opozici je ODS spolu s KDU-ČSL, KSČM, SPD a Zelenými s Piráty.

Na jihu Čech usilují o dostavbu dálnice

Na jihu Čech se spojí Jihočeši 2012, hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) a Tábor 2020. Lídra budou subjekty teprve vybírat.

Stejné subjekty spolu kandidovaly v krajských volbách v roce 2012. Tehdy získaly třetí nejvyšší počet hlasů, což bylo 14,58 procenta. V přepočtu to znamenalo devět mandátů z 55.

„Při mnoha jednáních, která jsme v poslední době absolvovali, se ukázalo, že náš pohled na řešení většiny problémů je stejný nebo velmi blízký. Rozhodli jsme se proto spojit síly,“ uvedl předseda Jihočechů 2012 Pavel Hroch.

Podle něj musí i po volbách zůstat prioritou zachování fungujícího řízení nemocnic, sociální péče, zajištění dopravní obslužnosti, s čímž souvisí i dostavba dálnice D3. „Nesmíme zapomenout ani na školství, které vychovává mladé specialisty v rozličných oborech,“ řekl Hroch.

Bělobrádek lídrem v Hradci Králové

Koalice pro Královéhradecký kraj (KKHK) půjde do krajských voleb ve složení KDU-ČSL, Volba pro město (VPM) a Nestraníci. Lídrem kandidátky bude poslanec a bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Hradecký demokratický klub (HDK) již za KKHK kandidovat nebude. Koalice pro Královéhradecký kraj bude z voleb v roce 2016 obhajovat pět mandátů i zastoupení v radě kraje.

„Věřím, že KKHK v nadcházejících volbách opět uspěje a její zastupitelé budou slušnou a poctivou politikou pracovat pro občany kraje,“ uvedl Pavel Bělobrádek, který převzal vedení této koalice po krajském předsedovi KDU-ČSL Vladimíru Dernerovi.

Foto: KDU-ČSL

Lídrem kandidátky bude poslanec a bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Do KKHK se po dvou volebních obdobích vrací politické hnutí Nestraníci, kandidovat za něj bude i několik nezávislých starostů. „Dlouhodobý partner HDK se po mnoha měsících váhání rozhodl pro vlastní cestu,“ uvedl Derner.

Nevyloučil, že by se v KKHK ještě mohl objevit další politický subjekt. Do krajského zastupitelstva Koalice pro Královéhradecký kraj kandiduje úspěšně od roku 2008.

HDK půjde do krajských voleb společně s TOP 09 a Liberálně ekologickou stranou (LES). LES podporovala TOP 09 i v posledních volbách. Uskupení těchto tří subjektů má název Spojenci pro Královéhradecký kraj a lídrem kandidátky bude krajský předseda TOP 09 Aleš Cabicar.

Hnutí ANO, které v krajských volbách v roce 2016 v Královéhradeckém kraji zvítězilo, ale skončilo v opozici, povede do voleb podnikatel z Jičínska Jaromír Dědeček (ANO). Jedničkou společné kandidátky ODS, STAN a Východočechů bude náměstek královéhradeckého hejtmana, senátor za Náchodsko a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS). Sociální demokraty povede do voleb současný hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) a lídrem kandidátky KSČM bude poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). Lídrem kandidátky Pirátů bude obchodní analytik a zastupitel Pavel Bulíček (Piráti). Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) dosud složení kandidátky nesdělilo.

Současnou krajskou koalici tvoří ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09.

Krajské volby se uskuteční 2. a 3. října.

Reklama

Doporučované