Hlavní obsah

První termín, kdy může padnout udržování koruny. Analytici jsou spíš skeptičtí, jeden to však připouští

Schází se rada ČNB. Ukončí intervence?

 

Reklama

Ve čtvrtek nadcházejícího týdne zasedne rada České národní banky. Poprvé od chvíle, kdy naznačila konec intervencí.

Článek

Centrální banka drží intervencemi kurz na 27 korunách za euro už od listopadu 2013. Očekává se ale, že s tím v blízké době skončí.

První vhodnou příležitostí může být nejbližší schůze rady ČNB v nadcházejícím týdnu - koná se v poslední březnový čtvrtek.

A předchozí schůze rady ČNB potvrdila, že konec intervencí je na dohled - přesněji v termínu od konce března do konce první poloviny roku.

„Bankovní rada nadále vidí jako pravděpodobné ukončení závazku okolo poloviny letošního roku,“ řekl tehdy guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Spíš až v dubnu, ale...

Čtyři z pěti ekonomických analytiků, které v neděli oslovila v rychlé anketě ČTK, však zásah ČNB tak rychle nečekají a spíše konec intervencí očekávají během dubna.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda však čtvrteční verdikt nevylučuje, ač i on se přidává k hlasům, že intervenční režim skončí nejpravděpodobněji hned v první polovině dubna. „Nelze však vyloučit, že o jeho ukončení rozhodne bankovní rada už na řádném měnověpolitickém zasedání 30. března, přičemž oficiálně konec intervence oznámí v sobotu 1. dubna," uvedl pro agenturu.

Takový postup by podle něj by příhodný proto, že světové devizové trhy jsou o víkendu zavřené a devizoví obchodníci by tak měli více než 24 hodin na to, aby novou informaci zpracovali a při pondělním otevření trhů už nejednali pod vlivem bezprostředních emocí. „ČNB by tak zmírnila značnou kolísavost kurzu koruny," uvedl.

Co udělá kurz

Také další experti se domnívají, že ukončení oslabování koruny by mělo být neočekávané. A to zejména kvůli spekulantům, kteří by se jinak mohli využít situaci, kdy se kurz po ukončení intervencí rozkolísá.

„Já bych určitě vsadila na moment překvapení. Asi bych čekala na situaci, kdy budou finanční trhy zaměstnané jinou událostí a koruna se nemusí dostat do hledáčku zahraničních investorů,“ řekla Seznamu Eva Zamrazilová, analytička České bankovní asociace.

Z tohoto pohledu je zasedání rady ČNB na konci března příležitostí, jak investory zaskočit.

Co přesně se s korunou stane po ohlášení konce intervencí, se velmi špatně odhaduje i odborníkům.

„V tu chvíli nevím přesně, co nastane. Bude velice, velice záležet na načasování,“ dodává Zamrazilová.

Podle většiny oslovených analytiků koruna do konce roku posílí. Ale ne o moc. Podívejte se, kam očekávají, že se vyšplhá kurz k euru.

Dovolená by letos mohla být díky konci oslabování koruny levnější.

Reklama

Doporučované