Hlavní obsah

První transgender a dvanáctiletá Syřanka. Koho sledovat v Tokiu?

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Srbský tenista Novak Djoković na olympijské tiskové konferenci.

Reklama

Sejde se dvanáctiletá Syřanka, íránský uprchlík, transgender vzpěračka a srbský tenista. To není vtip, to je výčet účastníků LOH v Tokiu, jejichž životní příběhy stojí za přečtení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Laurel Hubbardová - první transgender sportovec na olympiádě

Novozélandská vzpěračka Laurel Hubbardová se stane prvním transgender sportovcem, který se představí na olympijské scéně.

Mezinárodní olympijský výbor oficiálně schválil nominaci novozélandské vzpěračské asociace, a tak se Hubbardové v cestě za medailí postaví už jen sportovní konkurentky. Ty ovšem protestují a považují start Hubbardové v Tokiu za jednoznačně nespravedlivý.

Start vzpěračky Hubbardové by se neuskutečnil, nebýt nedávné úpravy olympijských pravidel. Kvalifikační předpisy byly pozměněny natolik, že se i transgender sportovec může za určitých podmínek na hry podívat.

„Jsem nadšená, že mohu soutěžit na olympiádě. Zároveň jsem nesmírně vděčná za obrovskou podporu, skrze kterou mi Novozélanďané dodávají sílu,“ uvedla Hubbardová v prohlášení novozélandského olympijského výboru.

Vzpěračka, která názorově štěpí veřejnost, se představí na hrách ve váhové kategorii nad 87 kilogramů. Hubbardová v minulosti až do roku 2013 soutěžila ve stejné disciplíně jako muž. To je pro mnohé kritiky neakceptovatelné.

Jenže třiačtyřicetiletá veteránka prošla náročnou hormonální terapií a celkově splnila veškeré podmínky nezbytné pro její start na LOH. Ani povolená hladina testosteronu v těle Hubbardové nebyla překročena.

S tím se ale odpůrci nespokojili. Například belgická konkurentka Anna Van Bellinghenová prohlásila, že jestli Hubbardová skutečně v Tokiu dostane zelenou, bude to špatný vtip.

Belgičanka zdůraznila, že je pro všeobecnou inkluzi sportovců, ale všechno má své meze.

„Kdokoliv, kdo ví, co obnáší vzpírání na té nejvyšší úrovni, je si dobře vědom toho, že její nasazení bude velmi nespravedlivé. Je to nefér vůči nám a vlastně i celému sportu,“ neskrývala své rozladění Van Bellinghenová.

Laurel Hubbardová patří ve své kategorii k nejlepším. Novozélanďanka má velmi vysoké šance na zisk cenné medaile i proto, že poměrně dost konkurentek vinou kvalifikačního klíče nemůže v Japonsku reprezentovat svou zemi. Na každý účastnický stát totiž čeká pouze jedno jediné místo.

Hubbardová si odbude svou olympijskou premiéru 2. 8. ve 12:50 SEČ.

Hend Zazaová - ve dvanácti na olympiádu

V Tokiu se představí i dvanáctiletá zázračná hráčka stolního tenisu Hend Zazaová. Kvalifikovat se v jedenácti letech na olympiádu je samo o sobě velkou sportovní senzací, jenže ctižádostivá dívka to dokázala dokonce navzdory dlouhotrvajícímu válečnému konfliktu v její domovině, Sýrii.

Psal se rok 2014, když nejmladší účastnice letošní olympiády, poprvé v pěti letech okusila krásu svého sportu.

Dnes je mezi dospělými celkově 155. ve světovém ITTF žebříčku. Na pomyslném žebříčku historicky nejmladších olympioniků se pak Syřanka díky tokijské účasti zařadí na páté místo.

Zazaová je syrskou rekordmankou, neboť se jí během kariéry podařilo stát se mistryní ve všech čtyřech základních kategoriích od žáků až po dospělé.

Od svých pěti let, kdy s ping-pongem Zazaová začala, vnímala sport nejen jako zábavu, ale především jako vhodný prostředek k alespoň částečnému úniku z nesnadné každodenní reality. Vrcholový sport hraje v jejím životě prim.

„Zazaová je na svůj věk neobyčejně dobrá. Hraje s obrovským zápalem a intenzitou, to se jen tak nevidí. Nikdy pro odskočený míček nedošla, vždycky za ním doběhla. Samozřejmě musí zapracovat na své technice, ale její odhodlání, úsilí a chuť hrát ji poženou velmi daleko,“ hodnotí nadějnou Syřanku expertka ITTF Eva Jelerová.

Samotná Syřanka se nebojí výzev všeho druhu. „Když se tam z nějakého důvodu nedostanu kvůli covidu, vyrazím v roce 2024,“ prohlásila sebevědomě pro ITTF.

Turnaj pro ni ale skončil hned v první kole, kde podlehla 0:4 více než třikrát starší Liou Ťiaové.

Novak Djoković - pro fanynku Kojirou do Tokia

Jen co dobyl pošesté prestižní londýnský Wimbledon, Novak Djoković až překvapivě tápal ohledně své červencové cesty do Tokia.

Srbská světová jednička se původně nemohla dočkat olympijského turnaje, ale kombinace pandemických restrikcí, absence fanoušků a záplava negativních zpráv z dějiště her ho držela zkrátka.

„Celou dobu jsem byl přesvědčený, že na hry poletím. Teď pod vlivem nejrůznějších informací z posledních dní to mám tak padesát na padesát,“ uvedl Srb na svých sociálních sítích.

Djoković ovšem utnul veškeré spekulace minulý čtvrtek, když prostřednictvím videonahrávky vzkázal Kojirou Owakiové, své šestileté japonské fanynce a hráčce tenisu, že už má svou letenku a snad se brzy i uvidí.

Současná světová jednička s tenisem začala ve čtyřech letech. Během útlého dětství Novaka srážely nepříznivé podmínky, trénoval totiž během válečného konfliktu v tehdejší Jugoslávii. Během bombardování Bělehradu byl malý Djoković nucen strávit s rodinou spoustu nocí v protileteckém úkrytu.

Mladého Srba těžké životní zkušenosti zkraje života do sportovní kariéry posílily.

„Mé dětství v Srbsku bylo kvůli několika válkám velmi náročné. Čekali jsme například ve frontách na mléko, chléb, vodu a další základní potřeby,“ popisoval ve své knize Naservírujte si vítězství.

„Myslím, že mě to všechno nesmírně posílilo. Pocházím z míst, kde jeden čas nic nebylo. Měl jsem o to větší zápal to změnit,“ přemítal Djoković.

Djoković s dvaceti grandslamy letos vyrovnal legendární duo Federer, Nadal. Srbský tenista za svou úspěšnou kariéru vyhrál, co se dalo – až na olympijské zlato.

Zda se mu to podaří a zda rozveselí jak srbské fanoušky, tak malou Japonku Kojirou, můžeme sledovat od zítřejších 4:00 SEČ.

Saeid Mollaei - uprchlíkův návrat do Tokia

Íránský disident a judista Saeid Mollaei se rozhodl k odvážnému kroku navždy opustit svou rodnou zemi poté, co mu bylo domácím svazem přikázáno, aby z politických důvodů nenastoupil k zápasu s izraelským judistou na mistrovství světa konaném v Tokiu v roce 2019.

To byla pro Mollaeiho poslední kapka. Bezprostředně poté se rozhodl využít možnosti německého azylu a do Íránu se už nevrátil.

Mollaei, který bude na olympiádě reprezentovat Mongolsko, se utkal s izraelským zápasníkem poprvé na nedávném mistrovství světa a dokázal zvítězit.

Cesta dnes mongolského reprezentanta do Tokia mu byla olympijským výborem umožněna, jelikož se technicky jedná o uprchlíka. Za normálních okolností by totiž Mollaei potřeboval i schválení íránského svazu, jenž se ale dostal svou nátlakovou taktikou mimo hru.

„Soutěžím pouze za Mongolsko. Už nikdy nebudu íránským sportovcem, to je pouhá minulost. Vždycky jsem byl primárně sportovec. Nehodlám se vměšovat do politiky,“ prozradil Mollaei izraelské Kan TV.

Mollaei se představí v osmifinále kategorie do 81 kilogramů v úterý 27. 7. v 5:50 SEČ proti kazašskému judistovi Khamzovi.

Reklama

Doporučované