Hlavní obsah

První transgender modelka v Česku Peťa Nitka: Boj s úřady byl horší než změna pohlaví

Peťa Nitka je první transgender modelkou v Česku.Video: Pavol Martaus

 

Reklama

Vsadila bych se, že při pohledu na tuhle krásnou modelku by nikdo z vás netipoval, že ještě před nedávnem byla mužským modelem Petrem Nitkou. Dnes už je z ní 100% žena a už rok a půl je první transgender modelkou v Česku.

Článek

Změnou pohlaví si splnila svůj sen. Cesta k němu však nebyla jednoduchá. Prvním krokem byl psychologický posudek, následovala hormonální léčba a finální operace, při které jí změnili pohlaví. A to je vše. Narozdíl od většiny žen nemá žádnou úpravu obličeje, nemá prodloužené vlasy ani neplánuje zvětšení poprsí. A zřejmě i proto, že se její vzhled nijak dramaticky nezměnil, nenašel se v jejím okolí nikdo, kdo by ji operaci rozmlouval. „Asi všichni věděli, že k tomu směřuju. Takže jsem ani nemusela přijít a říct, teď si s vámi potřebuju promluvit, chci změnit pohlaví. Každý to vlastně přijal jako absolutně nezábavnou historku, protože už to předem každý věděl,“ vysvětluje Peťa a dodává, že přístup okolí je nejdůležitější. Ona prý měla a má na lidi štěstí, proto bylo všechno jednodušší.

Po změně pohlaví přišla na řadu změna jména a ona úředníkům trošku zamotala hlavu: „Já mám vlastně Peťa teď v občance, což je neobvyklé jméno a musela jsem to řešit a navíc si normálně nechávám příjmení Nitka, nechci být žádná NItková, to nemám ráda.Takže jsem si ještě musela vyřvat tu mužskou podobu příjmení. Dokonce jsem si říkala, že změna pohlaví byla jednodušší než změna jména,“ směje se dnes při vzpomínce na boj s úřady. „V čem jsem neměla jasno, byla otázka orientace: Ježíši, já vlastně sama nevím. Teď jsem popisovaná jako heterosexuální žena., takže přitahuju heterosexuální muže. A předtím? Já jsem vždycky vlastně chodila s heterosexuálními muži, protože jsem vypadala jako holka a gayové mě nechtěli. Ale já jsem první pusu dostala, když mi bylo 21 a teď je mi 24.“

Změna pohlaví však neovlivnila jen její osobní život, ale i ten pracovní. Dopomohlo jí správné tělo k úspěchu? A jak zvládá útoky na sociálních sítích? To se dozvíte v úvodní reportáži, která je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované