Hlavní obsah

První tresty za Cimanouskou. Elitní trenéři museli pryč z olympijské vesnice

Foto: Profimedia.cz

Kryscina Cimanouská na tiskové konferenci ve Varšavě v srpnu 2021.

Reklama

Dva běloruští trenéři přišli o olympijské akreditace. Důvodem má být podle Mezinárodního olympijského výboru, který o odebrání akreditací rozhodl, pokus přinutit běžkyni Kryscinu Cimanouskou opustit dějiště olympijských her.

Článek

Mezinárodní olympijský výbor v pátek potvrdil, že dva členové běloruské delegace přišli o akreditaci a opustili olympijskou vesnici. Konkrétně má jít podle stanice BBC o šéftrenéra reprezentace Jurije Mojseviče a zástupce šéfa atletiky Artura Šumaka.

MOV pak incident okolo Cimanouské nadále vyšetřuje a oběma funkcionářům dal možnost vypovídat. Výbor ve svém prohlášení uvedl, že oběma trenérům odebral akreditace „jako předběžné opatření v zájmu ostatních sportovců Běloruského olympijského výboru, kteří jsou stále v Tokiu“.

Oba muži se objevili na uniklé nahrávce, kterou anonymní účet v neděli večer umístil na server YouTube. Dva členové běloruské delegace střídavě Cimanouské sdělují instrukce nebo jí vyhrožují. „Ještě dnes letíš domů. Nech mě domluvit a nedělej předčasné závěry. Chce se po tobě něco velkého. Pojedeš domů, nikam nic nenapíšeš, nebudeš vydávat žádné vyjádření,“ říká na nahrávce podle serveru Meduza běžkyni Šumak.

Příkaz k odletu Cimanouské přišel poté, co si atletka na sociálních sítích postěžovala na to, že byla bez jejího vědomí trenéry nasazena do štafetového závodu na 4×400 metrů. Důvodem byl nedostatek běžkyň, hned několik běloruských sportovkyň totiž do Tokia neodcestovalo kvůli nedostatku antidopingových kontrol.

Na video reagovala běloruská státní média, na jednom z místních televizních kanálů dokonce zaznělo, že Cimanouské chybí „týmový duch“. Podle Cimanouské krátce na to na její pokoj dorazili dva trenéři, kteří jí řekli, aby si sbalila svá zavazadla a připravila se na návrat domů. Konec svého působení na olympijských hrách měla zdůvodnit zraněním.

Podle oficiální verze Běloruského olympijského výboru byla Cimanouská odstraněna z národního týmu kvůli svému emočnímu stavu. Podle sprinterky jde ale o lež a jako důvod svého stažení vidí kritiku na svém instagramovém účtu, kde mluvila o „nedbalosti trenérů“.

Serveru BBC pak Cimanouská řekla, že rozkaz vrátit se do své rodné země odmítla kvůli své babičce. Cimanouská uvedla, že babička jí volala, když byla zrovna na cestě na tokijské letiště Haneda. „Nevracej se domů,“ varovala svou vnučku. O Cimanouskou měla velké obavy po tom, co sledovala situaci v běloruských médiích. „Nemohla jsem tomu věřit a zeptala jsem se ‚Myslíš to vážně?‘ A ona řekla, ‚Ano, myslím. Nevracej se,“ vzpomíná na klíčový hovor Cimanouská.

Na základě rozhovoru se běloruská sprinterka rozhodla nenastoupit do letadla, které ji mělo dopravit do její rodné země. Varování babičky bylo podle Cimanouské důvodem, proč se následně obrátila na policii. Na letišti měla olympionička ukázat japonskému policistovi pomocí překladače v mobilu, že potřebuje pomoct. Po návštěvě místní policejní stanice dostala ochranu, poté ji příslušníci policie odvezli na polské velvyslanectví v Tokiu.

Sprinterka, která kritizovala trenéry svého týmu, strávila nakonec na polském velvyslanectví dvě noci. Do Varšavy odletěla přes Vídeň. V současné době se Kryscina Cimanouská nachází v Polsku, kde dostala humanitární vízum.

Další příbuzní Cimanouské ale zůstali i nadále v Bělorusku. Rodiče běloruské sportovkyně jsou podle jejích slov „v pořádku, jen trochu nervózní“, a snaží se nesledovat televizní zprávy, které se týkají jejich dcery. „Znají mě a znají pravdu a vědí, co se stalo,“ uvedla běloruská sprinterka.

Reklama

Doporučované