Hlavní obsah

Zákaz pro Rusko na olympiádě? Uvidíme, jestli zvítězí politika nad pravdou, říká šéf českých biatlonistů

Bude ZOH bez ruských sportovců? Podívejte se na studio Seznam Zprávy ke kauze ruského dopingu.Video: David Janeczek

 

Reklama

Do začátku zimní olympiády v Pchjongčchangu zbývá necelých sto dní a stále není jasné, zda budou v Jižní Koreji startovat také ruští sportovci. Proč se ruská dopingová kauza, která vyšla na povrch už v roce 2014, ještě nevyřešila?

Článek

Německá veřejnoprávní televize ARD odvysílala v listopadu roku 2014 dokument, který odhaloval systematický ruský doping.

Mezinárodní olympijský výbor přesto pustil většinu ruských sportovců na letní olympijské hry v Riu de Janeiru, na kterých v roce 2016 nestartovali pouze sportovci z několika disciplín.

Do nadcházejících her zbývá necelých sto dní a Rusové se teprve během prosince dozví, zda do Pchjongčchangu pojedou. Rozhodovat bude Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Variant je více. MOV může uplatntit kolektivní vinu a na hry nepustit žádného Rusa. Ve hře je také, že rozhodnou federace jednotlivých sportů a na olympiádu pojedou podobně jako do Ria jen někteří Rusové. Nebo MOV zakáže start jen jednotlivcům.

Nejpravděpodobnější se zatím jeví poslední varianta, protože během týdne už MOV zakázal start Alexandru Legkovovi a Jevgeniji Bělovovi. První jmenovaný běžec na lyžích dokonce v Soči vyhrál závod na 50 kilometrů s hromadným startem.

Reklama

Doporučované