Hlavní obsah

První tři dny nemocenské mají být zase placené, shodlo se ANO s ČSSD. Přibude marodů?

Zrušení třídenní karenční lhůty nemocenské. Téma dnešního Duelu Seznamu.Video: Markéta Bidrmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zatím největší ústupek ANO v jednání s ČSSD. Zrušení třídenní karenční lhůty nemocenské. Nemocenská by se měla znovu vyplácet už od prvního dne nemoci, dohodly se strany. Začnou lidé víc marodit? Jak se to dotkne firem? A jakou budoucnost chystá Babišova vláda českým penzistům? Téma pro odborového předáka Josefa Středulu (ČMKOS) a Ladislava Minčiče, ředitele odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory.

Článek

Při vládních vyjednáváních se sociálními demokraty, kteří trvají na zrušení takzvané karenční doby, hnutí ANO navrhne, aby zaměstnavatelé vypláceli nemocenskou od 1. do 11. dne nemoci. Lidé by tak za stejné náklady firem dostali peníze i za první dny stonání, nyní zaměstnavatelé proplácejí 4. až 14. den. Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že po uplynutí 11 dnů nemoci by na sebe náklady vzaly pojišťovny. Předseda ČSSD Jan Hamáček postoj ANO uvítal, považuje ho za důkaz, že vyjednávat se vyplatí.

Nyní nedostávají zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nic. Náhradu mzdy poskytuje od 4. do 14. dne nemoci za pracovní dny zaměstnavatel, a to tři pětiny průměrného denního výdělku. Od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění.

Zrušení karenční doby by podle podkladů pro ministry vedlo k nárůstu nemocnosti, čímž by se snížily rozpočtové příjmy i příjmy z odvodů na sociální a zdravotní pojištění. V souvislosti s tím, že ČSSD zároveň navrhuje snížení nemocenských odvodů zaměstnavatelům i osobám samostatně výdělečně činným o 0,2 procentního bodu, by státní rozpočet přišel podle podkladů až o tři miliardy korun ročně.

V minulém volebním období zanesla tehdejší vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL obnovu náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci do koaliční smlouvy. Podmínkou byla shoda v tripartitě, která ale nenastala. Sněmovna tehdy návrh na zrušení karenční doby, jak jej sepsali poslanci KSČM, zamítla. Zamítnutí prosadily kluby ANO a ODS. Obdobná senátní předloha s říjnovými sněmovními volbami takzvaně spadla pod stůl.

Karenční dobu zavedla v úsporném balíčku vláda Mirka Topolánka (ODS). Ústavní soud ji k pololetí 2008 zrušil, kabinet neproplácení prosadil znovu, ale snížil odvody firmám. Ústavní soudci poté úpravu nechali v platnosti.

Reklama

Doporučované