Hlavní obsah

První tuňák roku se vydražil za 16 milionů korun, druh se blíží k vyhynutí

Prvního tuňáka letošního roku koupil za více než 16 milionů korun japonský podnikatel Kiyoshi Kimura

 

Reklama

Na Tsukijiském rybím trhu v Japonsku, který je největší na světě, se ročně prodá 450 tisíc tun mořských plodů a ryb za 128 miliard Kč.

Článek

Japonský podnikatel Kiyoshi Kimura koupil během tradiční první aukce roku na Tsukijiském rybím trhu v Tokiu za 74,2 milionu jenů (16,4 milionu Kč) 212 kilogramů vážícího tuňáka. Každoroční předhánění podnikatelů, který z nich získá prvního tuňáka v roce, zastiňují upozornění ekologů. Podle nich destíky let nadměrného rybolovu v Japonsku a v dalších zemích přibližuje jednotlivé druhy tuňáků na pokraj vyhynutí.

Kiyoshi Kimura, kterému v Japonsku přezdívají „Král tuňáků”, vlastní v Tokiu populární síť sushi restaurací Sushi Zanmai a v první aukci tuňáka zvítězil po šesté v řadě. Cena tuňáka, který byl uloven při pobřeží města Oma v prefektuře Aomori, byla druhá nejvyšší v historii. Rekord stanovil Kimura v roce 2013, když zaplatil za tuňáka 155 milionů jenů (34,2 milionu Kč). Na Tsukijiském trhu, který je největším rybím trhem na světě, se ročně prodá asi 450 tisíc tun mořských plodů a ryb za 580 miliard jenů (128 miliard Kč).

„Byl trochu drahý, ale je dobré vyhrát velkého, dobře formovaného tuňáka. Chci, aby ho zákazníci ochutnali co nejdříve,” řekl Kimura podle Financial Times.

Podívejte se na video z aukce:

Tradice velí nabídnout přemrštěnou částku

Síť restaurací Sushi Zanmai, která provozuje 51 zařízení po celém Japonsku, prodává jeden kousek mastného tuňáka za 400 jenů (88 Kč). Cena, za kterou Kimura tuňáka koupil, by prodražila stejný kousek 25krát na 9 900 jyenů (2 200 Kč).

Přemrštěné nabídky, které během první aukce roku padají, jsou podle japonských obchodníků důležité pro dobré obchody a podnikání v novém roce. První aukce roku přitahuje velkou pozornost médií, proto jsou obchodníci přesvědčeni, že se jim vysoké nabídky vyplatí i z marketingového hlediska.

Fotka vítězné nabídky z Tsukijiského trhu:

Populace tuňáků trpí nadměrným rybolovem

Druhá nejvyšší cena po roce 2013 ukazuje zvyšující se optimismus výhledu japonské ekonomiky pro letošní rok stejně jako rostoucí nedostatek tuňáků obecných, kteří trpí nadměrný rybolovem. Rarita jakou je dnes 212 kilogramů vážící tuňák, který může dorůst váhy až 450 kilogramů, ukazuje zoufalou situaci populace tohoto druhu, upozorňují podle Financial Times ekologové.

„Sedmdesát procent všech ulovených pacifických tuňáků je mladších jednoho roku a váží méně než pět kilogramů,” uvádí pro Financial Times Jamie Gibbon, který se zabývá globální ochranou tuňáků v neziskové organizaci Pew Cheritable Trusts. „Asi 95 procent jich je mladších než tři roky, což znamená, že nemají šanci se rozmnožit,” dodává Gibbon.

„Populace tuňáka obecného klesla o více než 97 procent oproti historickým údajům," dodává Gibbon. Drtivá většina rybolovu v západním Pacifiku připadá právě na Japonsko.

Minulý měsíc se 25 států podílejících se na rybolovu tuňáků a Evropská unie shodly na nutnosti vytvoření plánu obnovy populace tuňáka obecného, ale podle britského listu Guardian se očekává, že Japonsko drastické škrty v kvótách rybolovu odmítne.

Trh musí uhnout silnici do olympijské vesnice

První tuňák vážící 212 kilogramů může být posledním, který se na Tsukijiském trhu prodal. Tržnice se má podle plánu japonské vlády přestěhovat, protože stojí v cestě plánované silnici do olympijské vesnice pro letní olympijské hry 2020 v Tokiu.

Přemístění trhu bylo původně plánováno už na listopad 2016, ale zastavilo ho nebezpečně vysoké množství toxického znečištění na umělém ostrově Toyosu v místě bývalé plynové elektrárny, kam se má trh přestěhovat. Plán relokace se pozastavil až do zimy 2017, dokud se neprovede více kontrol ohledně bezpečnosti půdy.

Reklama

Související témata:

Doporučované