Hlavní obsah

První tweet je na prodej. Zájemci nabízejí miliony dolarů

Foto: Shutterstock.com

Lidé si nyní mohou koupit tweety i s podpisem jejich autorů. Ilustrační fotografie.

Reklama

První tweet je oficiálně na prodej. Nejvyšší nabízená částka se pohybuje na 2,5 milionu dolarů. Jeho autor a ředitel Twitteru Jack Dorsey jej prodává jako digitální aktivum.

Článek

Vůbec první tweet je nyní na prodej. Napsal jej v roce 2006 ředitel Twitteru Jack Dorsey, který jej prodává jako tak zvaný NFT neboli non-fungible tokens. Znamená to nezaměnitelné digitální aktivum, kdy dražené dílo nemá hmotnou podobu a často se za něj dá platit kryptoměnami.

Dorsey podle serveru CNN v pátek sdílel tweet s odkazem na digitální platformu Valuable, která umožňuje nákup a prodej tweetů, které jsou navíc podepsané jejich autory. První tweet podle webových stránek společnosti Valuable zatím dosáhl hodnoty 2,5 milionu dolarů. Tuto částku nabídl ředitel firmy Bridge Oracle Sina Estavi.

První tweet se objevil před 15 lety a Dorsey do něj napsal „právě si zakládám twitter“.

Tento Dorseyho krok následoval jeho další experimenty s kryptoměnami. V únoru společně s rapperem Jayem-Z vytvořili kryptoměnový fond. Předtím Dorseyho společnost Square v říjnu nakoupila 4709 bitcoinů, v té době v hodnotě 50 milionů dolarů.

Nezaměnitelná digitální aktiva neboli NFT se v posledních měsících poměrně rozšířila. V únoru byla pomocí NFT uvedena do prodeje digitální fotografická koláž od umělce Mikea Winkelmanna.

Umělecké dílo tvoří 5000 snímků, které autor pořizoval v průběhu 13 let. Aukce má skončit 13. března. Prodej má na starost aukční síň Christie's a kvůli digitální povaze díla umožní zájemcům zaplatit za něj kryptoměnou ethereum.

Na začátku března popularita NFT zničila jedno umělecké dílo. Skupina technologických nadšenců, která vystupuje pod pseudonymem Burnt Banksy, spálila jeho plakát Morons. Předtím za něj dala 100 tisíc dolarů. Motivem ke zničení díla bylo nepřímo zpeněžit popel shořelého umění a udělat z něj NFT. Skupina tak digitalizovala plakát, který se v aukci prodal v přepočtu za 380 000 dolarů.

Není to však jen záležitost uměleckých děl. NFT se dostala i do nejvyšší basketbalové ligy v Severní Americe. Lidé mají zájem o koupi videoklipů ikonických basketbalových zápasů NBA, jako například když basketbalista LeBron James smečoval do koše přímo z přihrávky. Zájemci za ně utrácejí miliony, i když jsou dostupné ke zhlédnutí zdarma.

Reklama

Doporučované