Hlavní obsah

První v Evropě. Evropská komise schválila registraci vakcíny Pfizer a BioNTech

Foto: Profimedia.cz

Vakcína Pfizer a BioNTech získala povolení k použití na území EU.

Reklama

Evropská komise dala zelenou pro použití proticovidové vakcíny Pfizer/BioNTech na unijním trhu. Na tiskové konferenci to oznámila předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Článek

Vakcína americké farmaceutické firmy Pfizer a jejího německého partnera se po nouzovém schválení podává v Británii, Kanadě či USA. Teď na řadu přicházejí i země sedmadvacítky, které oznámily, že s očkováním začnou hned po Vánocích, konkrétněji 27. prosince.

Nyní k tomu už mají všechno potřebné. Evropská komise totiž schválila použití nové vakcíny na území Evropské unie. Vakcína firem Pfizer a BioNTech se tak stala první vakcínou povolenou v Evropské unii. Slíbená očkovací látka má podle klinických testů až 95procentní účinnost a v nejohroženější skupině starších lidí je účinná na 94 procent.

Již dříve unijní agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila registraci této vakcíny. Jak uvedla šéfka agentury Emer Cookeová, doporučení vakcíny přichází díky „obětavosti vědců, lékařů, vývojářů, dobrovolníků při testování i mnoha odborníků ze všech členských zemí Evropské unie“. Podle jejích slov agentura může garantovat, že očkovací látka od Pfizeru je „bezpečná, účinná a splňuje potřebné standardy kvality“. Ve svém prohlášení však zdůraznila, že práce agentury v této etapě nekončí a odborníci i nadále budou sbírat a analyzovat data týkající se spolehlivosti očkovací látky.

„Je to rozhodující okamžik v našem úsilí zajistit Evropanům bezpečnou a účinnou vakcínu,“ reagovala na zprávu agentury předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Zpřístupnění vakcíny označila za důležitou kapitolou a úspěch Evropské unie. Zdůraznila také, že očkovací látka bude k dispozici všem evropským státům a za stejných podmínek. Vakcínu, kterou vyvinula německá firma BioNTech, von der Leyenová považuje za „skutečný produkt evropské inovace“. První dávky vakcíny se začnou podle předsedkyně distribuovat z továrny Pfizeru v Belgii během nadcházejících dní.

Zpráva o schválení nové vakcíny přichází v době, kdy světem se začal rychle šířit nový kmen koronaviru se jménem VUI-202012/01. Nákaza tímto druhem koronaviru se podle CNN potvrdila především ve Velké Británii, objevila se také v Belgii, Dánsku, Francii, Itálii a Nizozemsku. Podle některých informací je nakažlivost nového kmene až o 70 procent vyšší než u původního viru. Marco Cavaleri, vedoucí oddělení EMA, které se zabývá strategií očkování, v pondělí uvedl, že je „opravdu příliš brzy“ hodnotit, zda nový typ viru může ohrozit sílu vakcíny.

Rovný přístup

Jak píše stanice CNN, jednotlivé státy samy rozhodují, kdy s očkováním začnou, kolik dávek vakcín svým občanům poskytnou a komu dají přednost. Většina vlád však naznačila, že plánuje nejdříve dodržovat pokyny EU, v nichž se doporučuje upřednostnit starší osoby a zdravotnický personál.

Nakonec si členské státy budou muset vakcíny kupovat samy. Česko objednalo čtyři miliony dávek vakcíny pro dva miliony osob. K začátku očkování může dojít již 27. prosince. Ve stejnou dobu by měla začít s očkováním Francie. Podle ministra zdravotnictví Oliviera Véran budou očkováni nejdříve senioři a další nejzranitelnější skupiny, a to po lékařském vyšetření a souhlasu potenciálních uchazečů o vakcínu. Imunolog a předseda poradního orgánu francouzské vlády pro koordinaci boje s pandemií Jean-François Delfraissy však upozornil, že potrvá několik měsíců, než se podaří podat vakcínu všem rizikovým skupinám.

Sousední Slovensko chce s očkováním proti koronaviru začít hned po první dodávce vakcíny. Tu očekává 26. prosince, tedy poslední prosincový víkend. Do konce roku má pětimilionová země obdržet 10 tisíc vakcín a očkování bude bezplatné a dobrovolné. Jeho první vlna se bude týkat nejvíce ohrožené skupiny, kterou jsou zdravotníci, pracovníci bezpečnostních složek a zaměstnanci domovů seniorů.

Stejný postup mají i v Maďarsku. Podle premiéra Viktora Orbána první dávka vakcín by měla stačit k naočkování 35 tisíc lidí a nejdříve na řadu přijdou zdravotníci.

Reklama

Související témata:

Doporučované