Hlavní obsah

První v Unii. Irsko odsoudilo „anexi“ palestinské půdy Izraelem

Foto: Profimedia.cz

Násilí vyvolalo v Dublinu rozsáhlé propalestinské protesty.

Reklama

Irsko jako první země v Evropské unii odsoudilo „de facto anexi“ palestinské půdy Izraelem. Irská vláda má ve středu hlasovat o pozměňovacím návrhu, kterým by vyhostila izraelského velvyslance a uvalila na Izrael sankce.

Článek

Irský ministr zahraničí Simon Coveney v úterý uvedl, že návrh, který předložila opoziční strana Sinn Fein, „je jasným odrazem pocitů v celém Irsku“.

„Rozsah, tempo a strategická povaha izraelských akcí v oblasti rozšiřování osad a záměry, které za nimi stojí, nás přivedly do bodu, kdy musíme být upřímní k tomu, co se skutečně děje na místě. Jedná se de facto o anexi,“ řekl Coveney.

„Nejde o nic, co by se mi říkalo snadno. Jsme prvním státem EU, který tak činí. Odráží to však obrovské obavy, které máme z úmyslu těchto akcí a samozřejmě i z jejich dopadů,“ dodal irský ministr zahraničí.

Coveney také trval na tom, aby byl návrh doplněn o odsouzení nedávných raketových útoků palestinské militantní skupiny Hamás na Izrael. „Teroristické činy Hamásu a dalších militantních skupin (…) by nikdy neměly být ospravedlňovány,“ uvedl Coveney.

Návrh byl předložen několik dní poté, co příměří ukončilo 11 dní trvající boje mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami.

„Zatímco čekáme na dnešní hlasování, jsme v Irsku na prahu historického okamžiku, který nejenže bude slyšet po celém světě, ale věřím, že se na něj budeme dívat jako na okamžik, který byl katalyzátorem porážky izraelské politiky apartheidu,“ uvedl John Brady, mluvčí strany Sinn Féin pro zahraniční věci.

„Přinutili jsme irskou vládu k zásadnímu posunu v postoji. Ta prohlásila, že Izrael de facto anektoval palestinská území. Irsko je 1. zemí v Evropské unii, která prohlásila, že Izrael svým jednáním porušuje mezinárodní právo. Z těchto činů musí být vyvozeny důsledky,“ dodal Brady.

Izrael okupuje palestinská území po dobu více než 50 let. V posledních letech izraelští vládní představitelé oznámili záměr trvale si území přivlastnit nebo anektovat. Rozdíl mezi okupací a anexí je zásadní, píše web The Guardian. Palestinci žijící na anektovaném území by totiž technicky vzato žili uvnitř Izraele. Palestinští představitelé a některé skupiny hájící práva tvrdí, že tato situace již existuje v rámci „faktické“ anexe.

V okupovaném Západním břehu Jordánu žije mezi zhruba 3 miliony Palestinců asi 450 000 izraelských osadníků. Většina zemí považuje osady za nelegální. Izrael se odvolává na historické a biblické vazby k této zemi.

Tento týden Izrael navštívili americký ministr zahraničí Antony Blinken a britský ministr zahraničí Dominic Raab. Oba se snažili zdůraznit závazek svých zemí k nalezení řešení v podobě vytvoření dvou samostatných států, a to navzdory desetiletím neúspěšných snah a hlasům z Izraele a Palestiny, které tvrdí, že takový výsledek je nyní krajně nepravděpodobný.

Izraelská armáda od vypuknutí posledního konfliktu provedla stovky leteckých úderů v Pásmu Gazy, které podle ní měly za terč vojenské cíle. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) poškodili Izraelci během úderů přinejmenším 18 nemocnic a klinik, jedno zdravotnické zařízení zničili. Palestinští ozbrojenci odpálili na Izrael přes 3700 raket.

Podle ministerstva zdravotnictví Pásma Gazy, které nerozděluje počty mrtvých na bojovníky a civilisty, bylo zabito nejméně 230 Palestinců, včetně 65 dětí a 39 žen. 1710 lidí tam bylo zraněno. Hamás a militantní skupina Islámský džihád uvedly, že bylo zabito nejméně 20 jejich bojovníků, Izrael odhaduje počet zabitých bojovníků na nejméně 130. Přibližně 58 000 Palestinců podle AP uprchlo ze svých domovů.

Reklama

Doporučované