Hlavní obsah

První velká statistika. Komu hrozí dlouhodobé následky covidu nejvíc

Foto: David Neff

Mezi nejčastějšími příznaky „dlouhého covidu“ je nadměrná únava (ilustrační snímek).

Reklama

Únava, která nedovolí fungovat. Čerstvý výzkum ukázal, že dlouho přetrvávající symptomy covidu-19 za poslední měsíc trápí více než milion Britů.

Článek

„Long covid“ neboli „dlouhý covid“ znamená, že člověk trpí příznaky nemoci covid-19 několik týdnů až měsíců. Jde například o silnou únavu, bolesti hlavy a svalů a další symptomy, které člověka, jenž nemoc prodělal, ovlivňují v dalším dennodenním fungování.

Podle nového průzkumu britského statistického úřadu jen v březnu tohoto roku trpělo dlouhodobými příznaky nemoci 1,1 milionu Britů. Téměř 700 tisíc respondentů prodělalo covid-19 nejméně před dvanácti týdny, dalších 70 tisíc dokonce před rokem.

Průzkum také zjistil, že se „dlouhý covid“ týká častěji žen než mužů, a to přibližně o dvě procenta. Nejvíce postiženou skupinou jsou mladí lidé mezi 25–34 lety. Není však jisté, zda se ve statistice neprojevila proočkovanost lidí vyššího věku.

Nejčastěji lidé trpí nadměrnou únavou, následuje přetrvávající kašel a bolest hlavy. Méně často lidé dlouhodobě ztratí chuť a čich.

Výsledky průzkumu také ukazují, že se „dlouhý covid“ projevuje nejčastěji u zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. To se však pravděpodobně může vysvětlit tím, že jsou tito lidé nadměrně vystaveni nákaze.

O „dlouhém covidu“ se ve Velké Británii mluví už delší dobu. Za poslední měsíce vyšlo i několik univerzitních studií. Ty ukazují, že jsou dlouhodobé symptomy velký problém, neboť velká část lidí trpících nadměrnou únavou a bolestmi má problémy s každodenní prací. Studie Leicesterské univerzity ukazuje, že ze vzorku tisíce respondentů až 18 procent z nich nebylo schopných se vrátit do práce.

Britská stanice BBC přináší příběh padesátileté porodní asistentky Jo Aitkenové. Kvůli nadměrné únavě a symptomům „dlouhého covidu“ skončila dočasně na kolečkovém křesle. „Neujdu ani 10 metrů, aniž bych si nemusela odpočinout,“ říká Aitkenová s tím, že v takovém stavu nemůže vykonávat svoji práci.

Svůj příběh britské televizní stanici vypráví také dvaatřicetiletá Emma, která pracuje jako zdravotní sestra. Covidem onemocněla dvakrát, ale podle jejích slov byl „dlouhý covid ještě daleko horší“. Trpěla problémy s dýcháním, nadměrnou únavou a bolestmi. „Musela jsem vstávat o hodinu dřív, abych si vzala prášky proti bolesti a byla schopná jít do práce,“ vysvětlovala Emma.

„Jsou to zapomenuté oběti pandemie,“ označila lidi trpící „dlouhým covidem“ britská poslankyně za liberální demokraty Layla Moranová. Chce, aby měli lidé lepší přístup do rehabilitačních center, ale také aby měli nárok na kompenzace kvůli pracovní neschopnosti. Již v únoru dala Moranová dohromady více než šest desítek poslanců, kteří podepsali výzvu k řešení problému „dlouhého covidu“ premiérovi Borisi Johnsonovi.

Reklama

Doporučované