Hlavní obsah

První vesmírný hotel má otevřít za 6 let. Slibuje i umělou gravitaci

Podívejte se, jak bude vypadat první vesmírný hotel, co může obíhat Zemi už za 6 let.Video: Jan Marek

 

Reklama

Už za šest let by kolem Země mohl kroužit první vesmírný hotel. Chce ho vybudovat kalifornská firma. Slibuje umělou gravitaci i komfortní prostředí. Otázkou ale je, jestli sežene peníze.

Článek

Vzniká projekt vesmírného hotelu. Stavět se má začít za čtyři roky a v provozu být už za šest. Pokud americká společnost sežene dostatek financí a projekt skutečně vyjde, díváte se na první vesmírný hotel na světě.

Soukromá orbitální stanice Voyager se má podle plánu skládat ze 24 obytných modulů, z nichž každý bude mít rozměry 12 × 20 metrů. Celková obytná kapacita má tak být až 400 hostů. Za hlavní klienty by kalifornská firma ráda měla hlavně zájemce o vesmírnou turistiku. Orbital Assembly Corporation (OAC) se ale nebrání ani možnosti pronájmu vědcům, kosmonautům či armádě. Cena za výlet na stanici koneckonců může být okolo 25 milionů dolarů, tedy přes půl miliardy korun.

„V minulosti stál výlet do vesmíru do 25 milionů dolarů, za které jste se dostali do zařízení s nulovou gravitací, používali vakuové záchody, spali v pytlích zavěšených na zdech a žili v laboratoři, “ píše OAC na svých internetových stránkách.

Gravitace jako na Měsíci. Plus bary i posilovny

Oproti pobytu třeba na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) OAC nabízí příjemnější zařízení, a to dokonce s vlastní gravitací. Prstenec z obytných modulů o poloměru 200 metrů a celkové váze 2500 tun bude totiž rotovat tak, že uvnitř vytvoří gravitaci podobnou té na povrchu Měsíce. Na stanici mají být i restaurace, tělocvična a vyhlídkové prostory. Energii zajistí solární panely a pro případnou evakuaci bude mít až 44 návratových lodí.

Hledá se investor. Projekt překoná ISS

Projekt je ale stále jen ve fázi konceptu a OAC pořád teprve hledá investory. Plány však přesto počítají se startem výstavby v roce 2025 a dokončením se spuštěním provozu v roce 2027. Pokud se do šesti let opravdu rozjede, bude stanice Voyager prvním vesmírným hotelem na světě. Planetu oběhne každých 90 minut, a to ve výšce 500 až 550 kilometrů nad povrchem Země, tedy ještě o 100 kilometrů výš než ISS.

Kalifornská firma, která vznikla teprve v roce 2019 a má 50 zaměstnanců, počítá s tím, že její družici na nižší zemské orbitě postaví roboti a na celý proces bude dohlížet pozorovací dron.

Stavba menšího prototypu jako záruka

Pro ujištění investorů o tom, že jejich finance případně nepřijdou nazmar až v průběhu výstavby vesmírného kolosu, počítá OAC s tím, že ještě před samotnou stanicí vybuduje na oběžné dráze zmenšeninu Voyageru pro demonstraci životaschopnosti konceptu. Prototyp bude mít průměr 61 metrů, čímž tento menší gravitační prstenec vytvoří rotací vnitřní gravitaci na úrovni té na Marsu, která dosahuje asi 40 procent zemské.

Reklama

Doporučované