Hlavní obsah

První vítězství Bidena. Protlačil krizový balíček, který může zavařit i Česku

Foto: Profimedia.cz

Krizový balíček dnes dostal definitivní zelenou v Kongresu.

Reklama

Americký prezident Joe Biden si dnes připsal první legislativní vítězství svého mandátu, když jím prosazovaný balíček na zmírnění dopadů koronavirové krize dokončil cestu Kongresem.

Článek

Sadu opatření v celkovém objemu 1,9 bilionu dolarů (skoro 42 bilionů korun) po úpravách v Senátu opět schválila Sněmovna reprezentantů, informovala agentura AP.

Balíček prodlužuje program federálních dávek v nezaměstnanosti, vyčleňuje prostředky na podporu škol, testování na koronavirus nebo na distribuci vakcín a zajišťuje také přímé platby Američanům ve výši až 1400 dolarů (bezmála 31 000 korun). Obsahuje také několik obecnějších opatření na potlačení chudoby ve Spojených státech, což bylo předmětem kritiky Republikánské strany.

Pro Bidenův „záchranný plán“ v Kongresu nehlasoval jediný republikán. Senátem po úpravách prošel poměrem 50 hlasů ku 49, ve sněmovně jej dnes podpořilo 220 demokratů, zatímco proti bylo všech 210 republikánů a jediný demokrat. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že iniciativa má podporu velké většiny veřejnosti včetně značné části republikánských voličů.

Bílý dům ji po definitivním schválení v Kongresu na Twitteru označil za historický soubor opatření, který „otočí list“ v boji proti pandemii nemoci covid-19 a nastartuje ekonomiku. „Těším se na to, jak Plán americké záchrany v pátek podepíšu v Bílém domě,“ dodal v prohlášení prezident Biden.

Prosazení nové sady ekonomických opatření na zmírnění dopadů koronavirové krize bylo jedním z hlavních Bidenových slibů před nástupem do Bílého domu.

„Historicky obří pomoc vedoucí ekonomice světa je vlajkovou lodí opatření Bidenovy administrativy, současně však velmi přispívá k růstu inflačních očekávání v USA. Ta jsou nejvyšší od roku 2008. A má to zásadní význam i pro českou ekonomiku,“ upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Růst inflačních očekávání by podle něj měl vrásky na čele dělat i české vládě. V souvislosti s jejich vzestupem totiž stoupá úrok na českých dluhopisech. „Úrok na desetiletých dluhopisech vlády se strmě blíží 1,9 procenta ročně – a je tak nejvyšší od jara 2019. Tehdy však byl ekonomický boom, nyní krize a útlum. Takový vzestup úroků vládě prodražuje obsluhu dluhu, který i letos enormně naroste,“ dodal Kovanda.

Pro Seznam Zprávy Byznys přitom dnes ministryně financí Alena Schillerová přiznala, že Česku v nejbližších měsících dojdou peníze. Neboli, pokud se nepodaří zastavit pandemii a znovuotevřít zavřená odvětví, nebude jí na kompenzace stačit schválený schodek 500 miliard korun. A bude muset znovu Sněmovnu žádat o jeho navýšení.

Reklama

Doporučované