Hlavní obsah

První voliči to mají za sebou. Zájem byl mizivý

Foto: Kristýna Férová, Seznam Zprávy

Covid-19 zasáhl i do průběhu letošních voleb do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Lidé, kteří se ocitli v karanténě kvůli onemocnění covid-19, měli už dnes možnost odvolit v letošních sněmovních volbách. Ze svých aut mohli lidé hlasovat například na brněnském výstavišti.

Článek

Část brněnského výstaviště se během středečního deštivého rána proměnila ve volební drive-in stanoviště. Za přísných hygienických opatření zde mohli lidé v karanténě odevzdat své hlasy ve volbách do Poslanecké sněmovny. Stejně jako jiná drive-in stanoviště se ale i tady potýkali s nízkou účastí.

Za první dvě hodiny přijelo na výstaviště pouze šestnáct aut. Volební místo přitom sloužilo voličům z Brna a Brněnska. „Nedala se předem předvídat epidemická situace ani rozložení epidemie. Museli jsme tedy zajistit stanoviště pro každý okres po celém Česku,“ sdělil náměstek ministra vnitra Petr Vokáč. Celkem jich je po republice dvaaosmdesát.

Zvýšený zájem nezaznamenala stanoviště ani v dalších hodinách. „Kolem čtvrté hodiny odvolilo 690 voličů v celém Česku. V průběhu večera budeme znát finální čísla,“ uvedla Klára Dlubalová z tiskového oddělení ministerstva vnitra. Podle předběžných čísel byl největší zájem o drive-in hlasování v Praze. Odvolilo tam přes 220 lidí, v Brně přibližně o stovku méně.

Po příjezdu se museli voliči prokázat dokladem totožnosti a potvrzením o karanténě. „Novinkou oproti loňskému roku je to, že kromě potvrzení od krajské hygienické stanice či praktického lékaře a výsledku o pozitivním testu uznáváme i čestná prohlášení, která mohou voliči na místě vyplnit,“ uvedl Vokáč. Další změnou je také to, že volební komisi netvoří pouze příslušníci armády. Jejím členem se může stát každý, kdo je způsobilý volit.

Členové komise musí dodržovat přísná hygienická opatření. Stan, ve kterém sídlí, je silně cítit dezinfekcí. Dva ze tří členů na sobě mají bílé ochranné obleky s obličejovými štíty. „Dobrý den, jdete volit?“ ptají se lidí v autech. Následně kontrolují přijíždějícím doklady, a pokud je vše v pořádku, vydávají jim hlasovací lístky. Členové komise se pak vzdalují, aby mohli lidé v soukromí odvolit. Vyplněné lístky v úřední obálce pak vkládají voliči do volebních schránek, které jim přinese komise. Voliči tak po celou dobu neopouští své auto, vše probíhá přes stažené okénko.

Vzhledem k probíhajícím veletrhům v jiné části výstaviště docházelo v Brně i k úsměvným situacím. „Mám problém. Tohle je cizinec a nevím, jak se ho zeptat, jestli má voličský průkaz,“ baví se mezi sebou členky komise v ochranných oblecích a v ruce drží doklady muže, který na stanoviště dorazil v autě s rakouskou poznávací značkou. Po chvíli se ukazuje, že zaměnili návštěvníka veletrhu s voličem.

+9

Loni využilo tento způsob volby přibližně pět tisíc lidí, tedy čtvrtina z těch, co byli v karanténě. Podle údajů ministerstva zdravotnictví má nyní covid-19 přes osm a půl tisíce lidí. V karanténě by podle odhadu Vokáče mohlo být přibližně deset tisíc lidí.

Lidé v izolaci mohou volit i v následujících dnech, drive-in stanoviště byla v provozu ale pouze dnes. Do čtvrtečních osmi hodin večer mají zájemci o účast ve volbách možnost požádat krajský úřad o speciální volební komisi, která dorazí až k nim domů. V případě, že by ale byla na voliče uvalena karanténa až v pátek, neexistuje pro něj žádná možnost, jak odevzdat svůj hlas. „Z technických důvodů to bohužel nelze, stejně jako v loňském roce,“ vysvětluje Vokáč.

Schránky s hlasy budou na krajských úřadech uschovány až do soboty. Sčítat je bude speciální volební komise s ochrannými prostředky, aby se maximálně zamezilo možnému šíření viru.

Reklama

Doporučované