Hlavní obsah

První výpovědi kvůli koronaviru. Firma propouští desítky lidí

Propouštění začalo o víkendu. Vedení firmy další kroky vyhodnocuje každou hodinou.

Reklama

Jednička na tuzemském trhu s ojetými vozy, AAA Auto, propouští. Zatím jde o desítky zaměstnanců, ale číslo možná není konečné. Seznam Zprávám to potvrdil mluvčí společnosti Michal Häckl.

Článek

Propad tržeb, zavřené provozovny, zákazníci doma v karanténě.

První velká firma, největší tuzemská síť autobazarů AAA Auto, oznámila svým zaměstnancům, že je propouští v době, kdy ekonomiku kosí koronavirus a boj s ním.

„Ve chvíli, kdy vláda rozhodne, že musíme zavřít pobočky, najednou jste v situaci, kdy prodej spadne ze 135 prodaných aut denně o 80 procent. To propouštění začalo už o víkendu, děje se doteď,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí AAA Auto Michal Häckl.

Firma stále vyhodnocuje nové okolnosti a počet výpovědí nemusí být konečný. Práci ztratili v „Áčkách“ jak lidé z marketingu nebo personálního oddělení, tak z oddělení služebních vozů, výkupu i prodeje aut. Propouští se tedy napříč firmou a zasahuje to všechny profese.

V současné době má firma v Česku na 2000 zaměstnanců, celá skupina včetně zahraničních poboček pak 3000.

Právě sousední polská pobočka, nebo ta v Maďarsku, firmu momentálně drží nad vodou. „V Polsku a Maďarsku zatím zákazy prodejů aut na pobočkách neplatí, tam se denně prodá dohromady téměř 8 desítek vozů,“ upřesnil mluvčí AAA Auto. „Věci se neustále mění. My jsme se například ráno dozvěděli, že v kanceláři služební auta firmám prodávat můžeme, pokud se nejedná o pobočku. Jenže kolik aut se takto prodá, vám v tuto chvíli nikdo nedokáže říct.“

Firma se snaží zachránit online prodejem

V souvislosti s novými opatřeními ohledně koronaviru stoupl počet online prodejů společnosti.

Zatímco dřív takto prodali tak dvě auta za den, zájem od víkendu stoupá. Call centrum, které vyřizuje poptávky po vozech, jež si lidé vyhledají na internetu, má momentálně posílenou kapacitu, která je přes 200 operátorů umístěných v samostatných kancelářích po deseti lidech.

„Na zajištění doručování vozů jsme přesunuli veškeré kapacity prodejců. Jen v Praze jde o zhruba 100 pracovníků, rovněž pracujících izolovaně, ve zbytku republiky o zhruba pět stovek dalších. Jsme připraveni dostát veškerým závazkům vůči našim zákazníkům,“ uvedla generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě AAA AUTO Karolína Topolová.

Cílem společnosti v tuzemsku je teď prodat všechna auta na skladě, což obnáší vozový park čítající 10 tisíc vozů na 23 pobočkách.

A je tady ještě jedna možnost, kterou se „Áčka“ snaží vlastní byznys zachránit. „Nabízíme a ještě budeme nabízet naši nevyužitou flotilu i s personálem firmám, které mají rozvoz. To znamená platformám typu Košík.cz, Rohlik.cz, Pilulka.cz a další,“ prozradil Seznam Zprávám Michal Häckl s tím, že s některými už jednají, jiným se teprve auto i s řidičem chystají nabídnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované