Hlavní obsah

První vzkazy komunistů z regionů: Podržme Babiše odchodem ze sálu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Reklama

Komunistické vedení si zjišťuje u své členské základny, jak se zachovat při hlasování ve Sněmovně o nedůvěře vládě. Z reakcí z krajů a od poslanců to zatím vypadá, že nejpravděpodobnějším scénářem je odchod ze sálu.

Článek

Komunistické vedení zadalo svým okresním a krajským organizacím stranický úkol, aby do pondělí navrhli, jak se mají poslanci zachovat při hlasování o nedůvěře vládě.

Hlasovat se má příští čtvrtek a právě hlasy komunistů budou klíčové pro to, jestli kabinet Andreje Babiše dál povládne s důvěrou nebo bez ní.

Jasno už má třeba krajský výbor v Moravskoslezském kraji. „Doporučujeme zvolit takovou variantu postupu, která znemožní vyslovení nedůvěry vládě tedy buď odejít ze sálu, nebo zdržet se hlasování po zásadním vystoupení předsedy strany a předsedy klubu KSČM,“ navrhuje krajský výbor v dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

„Věříme, že za předpokladu přesvědčivého věcného a mediálního vysvětlení občanům ČR to přispěje k podpoře KSČM v očích veřejnosti jako strany, která nemá zájem na destabilizaci společnosti a distancuje se od podpory pravicových stran, které hlasování o nedůvěře Vládě ČR iniciovaly,“ vysvětlují své rozhodnutí straníci.

Pokud by komunističtí poslanci odešli z jednacího sálu, de facto by pomohli vládě Andreje Babiše důvěru udržet. Potřeba je totiž nadpoloviční většina všech poslanců, bez ohledu na to, jestli jsou v sále přítomni, nebo ne.

„Je to takové měkké ano pro vládu, bez komunistických hlasů ta nedůvěra nejde vyslovit,“ říká politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity.

Vyslovení nedůvěry vládě

K vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů v Poslanecké sněmovně (mimořádnou schůzi, na které by se o tom hlasovalo, musí podpořit 50 poslanců). Na tahu je poté prezident – může nechat dovládnout vládu v demisi, pověřit sestavením vlády někoho z politické scény nebo sestavit vládu odborníků.

Seznam Zprávy oslovily několik krajských nebo okresních výborů KSČM po celé republice. Někde ještě nejsou rozhodnutí, co vedení doporučí nebo to nechtějí oznamovat předem. Jaké bude konečné stanovisko třeba ze Zlínska zatím není jasné, předseda krajského výboru Zlínského kraje Pavel Kroča ale řekl, jaký je jeho osobní názor. Hlasování pár měsíců před volbami podle něj nedává smysl.

„Já si myslím, že to je celkem zbytečné, kdo ví, jestli to hlasování vůbec bude. Myslím si, že teď před vypsanými volbami to považuji za zbytečné, spíš za divadlo,“ říká Kroča. Na otázku, jaká varianta postupu je nepravděpodobnější, řekl, že buď odchod ze sálu nebo že se poslanci zdrží hlasování.

Stejný názor má i komunistický poslanec Jiří Valenta. „S největší pravděpodobností se klub KSČM, dle doporučení stranické základny, postaví tak, ze se buď zdrží hlasování, bude proti, nebo odejde ze sálu. Osobně budu prosazovat odchod členů klubu před hlasováním,“ napsal v SMS zprávě poslanec Valenta (KSČM).

Vláda důvěru nemá, ale...

Najdou se ale také regiony, kde s tímto postupem nesouhlasí. Šéf Jihomoravského krajského výboru KSČM Pavel Březa Seznam Zprávám řekl, že ještě doporučení od všech není připravené, ale že on sám za sebe by byl klidně pro vyslovení nedůvěry vládě a ruku by pro to zvedl.

„Ještě to není hotové. Ten termín pro hlasování ze strany Ústředního výboru je do pondělí. Moje stanovisko je, že si v podstatě nemůžeme hrát s vládou společenskou hru, podporu, nepodporu. V současné době moji důvěru nemá,“ popsal svůj názor Pavel Březa.

Komunisté v polovině dubna vypověděli dohodu s ANO o toleranci vlády. Trvají na tom, že vláda Andreje Babiše podporu nemá. A to i přesto, že se schyluje k variantě, že ji svými kroky de facto umožní si důvěru Sněmovny zachovat.

„Moje osobní varianta není důležitá. Jediné, co je jasné, že po skončení tolerance KSČM vládu nepodporuje ani netoleruje a náš způsob, jak rozhodneme o vyslovení nedůvěry bude oznámen včas,“ řekl tento týden na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně předseda KSČM Filip.

Sněmovní matematika

Prezident Miloš Zeman už dříve oznámil, že by nechal do voleb dovládnout v demisi vládu premiéra Andreje Babiše, pokud by jí Sněmovna začátkem června vyslovila nedůvěru. Řekl, že to pokládá za nejlogičtější řešení.

Koalice Spolu a Pirátů a STAN svými podpisy zajistí, že Sněmovna bude o vyslovení nedůvěry kabinetu hlasovat začátkem června. Opoziční volební koalice k prosazení návrhu potřebují alespoň 101 hlasů, přičemž společně jich mají 68.

Opoziční iniciativa může počítat s 19 hlasy hnutí Svoboda a přímá demokracie, proti vládě chtějí hlasovat také tři zástupci Trikolóry ve Sněmovně. Postoj 15 poslanců KSČM tak bude rozhodující.

Reklama

Doporučované