Hlavní obsah

Stávka v mladoboleslavské nemocnici: 10 ze 13 lékařů dalo výpověď

 

Reklama

Lékařům se nelíbí, že nový ředitel nemocnice chce vyměnit jejich oblíbeného primáře chirurgie.

Článek

Měsíc poté, co nové vedení Středočeského kraje v čele s hejtmankou Jaroslavou Jermanovou (ANO) odstartovalo výměnu ředitelů svých nemocnic, začala v první z nich vzpoura lékařů.

Deset doktorů a několik zdravotních sester chirurgického oddělení nemocnice v Mladé Boleslavi podali výpověď. A na úterý naplánovali hodinovou stávku.

Lékaři tak zareagovali na personální změny, které spustil nový ředitel mladoboleslavského zařízení Ladislav Řípa. Minulý týden oznámil, že chce odvolat primáře chirurgického oddělení Jaroslava Touška a místo něj přivést Tomáše Vernera.

Jenže chirurgové se proti tomu postavili. Deset ze třinácti lékařů na oddělení podalo výpověď. Poté se k nim přidaly některé sestry.

„Jedná se o spontánní reakci zaměstnanců na odvolání našeho vedení, což považujeme za nevysvětlitelný zásah do oddělení, jež rok a půl funguje,“ zdůvodnil lékař Jan Adámek protestní akci.

Co se stalo před osmnácti měsíci

Před rokem a půl z chirurgického oddělení odešel zmíněný doktor Tomáš Verner. Lékaři ani sestry s ním již spolupracovat nechtějí. Zdravotní sestry například mluví o tom, že jim Verner při svém dřívějším působení vulgárně nadával.

Lékaři s vedením nemocnice jednali v pondělí odpoledne. Zatím se shodli na tom, že stávkovat v úterý mezi 9. a 10. hodinou budou. Ke stávce se připojí třicet lidí. Zda skončí v nemocnici deset lékařů, nebo své výpovědi stáhnou, se ještě neví. Další jednání je naplánované na úterý.

„Neočekávali jsme, že odpor proti návratu doktora Vernera bude tak velký, přestože jsme obavy personálu tušili,“ řekl ředitel nemocnice Ladislav Řípa. Také proto se podle něj rozhodli ještě o výměně primáře jednat.

Řípa je jedním ze tří ředitelů, který se dostal do čela nemocnice ve Středočeském kraji poté, co se vlády na hejtmanství ujalo hnutí ANO společně s ODS, Starosty a třemi bývalými zastupiteli z TOP 09.

Lékaři ve změnách vidí právě politiku. Za odvoláním jejich oblíbeného primáře Touška podle nich stál Řípa a mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati, jenž do čela představenstva nemocnice nastoupil poté, co ODS začala mít po letech opět nadvládu nad zdravotnictvím ve Středočeském kraji.

Řípa tvrdí, že chtěl Vernera přivést, protože by se díky němu mohl zvýšit počet operací a vzrostl by tak zároveň objem peněz, které do nemocnice přitečou.

Podle náměstka hejtmanky Martina Kupky, jenž má na starosti zdravotnictví, proto nové vedení nechybovalo. „Oni musí dělat kroky, které budou nemocnici zvedat ze ztráty, jež se za loňský rok odhaduje na 75 milionů korun,“ uvedl Kupka.

Reklama

Doporučované