Hlavní obsah

První z velkých bitev na českém nebi. Letci si přípomínají výročí souboje nad protektorátem

75 let od bitvy, která ukázala, že nacisté nedokázali uhlídat nebe nad protektorátem.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Od letecké bitvy u Jindřichova Hradce uběhlo 75 let. Německé stíhačky se střetly s americkými bombardéry, které se vracely z útoku na rafinérie.

Článek

Celá akce trvala jen několik minut. Odhaduje se, že osm až deset. Během této chvilky ale bylo sestřeleno hned několik amerických bombardérů, které se vracely zpět na základnu poté, co shodily pumy na rafinérie v Pardubicích a v Kolíně.

„Šlo o jednu z prvních leteckých bitev nad územím protektorátu Čechy a Morava. Byla to takzvaná válka o pohonné hmoty, kterou zahájili spojenci proti německým chemickým rafineriím,“ říká Vladislav Burian, historik a předseda Klubu historie letectví v Jindřichově Hradci. Spojenci chtěli Německo zbavit pohonných hmot.

„Nad naším územím byly sestřelené tři americké bombardovací letouny,“ říká Burian. Podle leteckého historika Jiřího Rajlicha mohutné bombardování mělo vliv i na obyvatele protektorátu.

„Bylo naprosto zřejmé, že některé bombardovací svazy se po protektorátní obloze pohybují naprosto beztrestně. Naše obyvatelstvo se přesvědčovalo o slabosti německé protiletecké ochrany,“ říká Rajlich.

Bitva u Jindřichova Hradce si vyžádala čtrnáct amerických životů. Dalších 27 vojáků padlo do německého zajetí.

Podle Jiřího Rajlicha je tak zdokumentovaná i zvláštní situace, kdy na jednom pokoji v jindřichohradecké nemocnici byli ošetřovaní jak členové americké posádky, tak i německý pilot.

Reklama

Doporučované