Hlavní obsah

První záběry chlapců z thajské jeskyně v nemocnici je ukazují v dobré náladě

Zachránění chlapci v nemocnici.Video: AP

 

Reklama

Tiskové oddělení thajské vlády zveřejnilo nové snímky zachráněných chlapců. Záběry byly pořízeny v nemocnici, kde se mladí fotbalisté zotavují. Na nemocničním lůžku by měli zůstat týden.

Článek

Nejnovější video zveřejněné thajskou vládou zachycuje některé ze zachráněných chlapců vsedě na nemocničních postelích s rouškou přes obličej. Na záběrech někteří ukazují dva zdvižené prsty jako symbol vítěztví. Jejich rodiny je dojatě pozorují přes sklo.

V nemocnici mají podle serveru BBC zůstat chlapci týden, další týden se pak budou za odborného dohledu zotavovat doma.

Celý fotbalový tým se podle lékařů potýká s poměrně výrazným úbytkem hmotnosti. První skupina zachráněných chlapců se už může stravovat normálně, druhá skupina by se na normální stravu měla přesunout v nejbližích hodinách.

Dva ze zachráněných chlapců se podle agentury AP léčí s infekcí na plicích. Lékaři ale podle BBC uvedli, že u žádného ze zachráněných chlapců nebyly nalezeny příznaky vážných zdravotních potíží. První čtyři zachráněné chlapce už navštívily rodiny, druhé skupině budou návštěvy povoleny ve čtvrtek.

Agentura Reuters však upozorňuje, že chlapci a jejich trenér se mohou potýkat s infekčním plísňovým onemocněním histoplazmózou. Plíseň se typicky nachází v půdě s ptačím nebo netopýřím trusem. V angličtině se proto nemoci přezdívá „cave disease“, tedy jeskynní nemoc.

Člověk se může nakazit vdechnutím spórů. Nakažení hrozí jedincům s oslabenou imunitou, v případě neléčení může nákaza končit i smrtí. Nemoc se podle Reuters typicky šíří z plic až do mozku.

Společně s novými fotografiemi se na veřejnost dostaly také další podrobnosti náročné záchrany dvanácti chlapců a jejich trenéra z jeskynního komplexu. Podle serveru BBC byla chlapcům před záchranou podána silná sedativa, která měla zamezit jejich případnému zpanikaření v úzkých a tmavých chodbách.

Zároveň byl každý z nich připoután k jednomu ze dvou záchranářů, kteří je z jeskyně vyváděli, přes suchá místa chodeb je přenesli na nosítkách.

Thajská vláda krátce po záchraně popírala, že by chlapci byli pod vlivem těžkých sedativ. Před záchranou měli dostat jen lehké léky proti úzkosti, které dostávají i místní vojáci.

Podle několika zdrojů BBC ale byli chlapci při záchraně při vědomí pouze zčásti.

Reklama

Související témata:

Doporučované