Hlavní obsah

První záběry z Tichomoří. Tajfun se nad ostrovy prohnal rychlostí 290 kilometrů za hodinu

Tajfun se nad ostrovy v Tichomoří prohnal rychlostí až 290 kilometrů za hodinu.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Supertajfun Yutu způsobil obrovské škody, několik lidí bylo zraněno.

Článek

Supertajfun Yutu doprovázený vichrem o rychlosti 290 kilometrů v hodině porážel na souostroví Mariany v Tichém oceánu stromy a sloupy elektrického vedení a strhával střechy domů.

„Mnoho domů bylo zničeno, naše klíčová infrastruktura se zhroutila, v současné době nemáme elektřinu ani vodu a naše přístavy jsou nepřístupné,” prohlásil Joey Patrick San Nicolas, který je starostou ostrova Tinian.

Zasáhla nás malá válka

Podobná situace je i na ostrově Saipan. „Vypadá to, jako by nás zasáhla malá válka,“ uvedl z ostrova Saipan Gregorio Kilili Camacho Sablan, který je zástupcem Severních Marian v americkém Kongresu. „Potrvá pravděpodobně několik týdnů, než se podaří obnovit dodávky elektřiny pro všechny obyvatele,“ dodal. Sablan rovněž slyšel, že několik lidí utrpělo zranění a čeká na ošetření v nemocnici na ostrově.

Na fotografiích a videonahrávkách jsou vidět rozbitá okna, trosky válející se po ulicích a poškozená auta, z nichž některá jsou převrácená (podívejte se ve videu nahoře).

Jedná se o druhý velký tajfun, který území Severních Marian v této sezoně zasáhl. V září přinesl husté lijáky a silný vítr na souostroví tajfun Mangkhut, který později způsobil škody v Hongkongu a Macau a vyžádal si desítky obětí na Filipínách.

V současné době supertajfun Yutu postupuje pomalu směrem k severu Filipín a Tchaj-wanu, přičemž současně slábne.

Souostroví Severní Mariany tvoří řetězec 15 ostrovů, které jsou vzdáleny více než 9000 kilometrů západně od americké pevniny. Obydleny jsou ostrovy Saipan, Tinian a Rota.

Foto: mapy.cz

Souostroví Mariany leží východně od Filipín v Tichém oceánu (na mapě červeně označené ostrovy).

Společenství Severní Mariany je svrchovaný samostatný stát, který je volně přidružený k USA. Obyvatelé mají americké občanství, za obranu, zahraniční politiku a finance odpovídají Spojené státy, výkonnou a administrativní moc na ostrovech má guvernér.

Reklama

Doporučované