Hlavní obsah

První záběry Titaniku po 14 letech. Slavný vrak se rozpadá

Jak vypadá Titanic dnes?Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Průzkumníci odhalili nové záběry trosek Titanicu. Na dně Atlantického oceánu asi 400 mil od pobřeží kanadského Newfoundlandu zachytili rozpadající se loď na video. Jde o ​​první snímky potopené britské lodi za posledních 14 let.

Článek

Průzkumník Victor Vescovo vede expedice Five Deeps Expedition na dno pěti oceánů a pilotuje speciální ponorné vozidlo, které trvalo sestavit více než tři roky.

Vescovo uvedl, že tým během osmi dnů počátkem srpna udělal k Titanicu celkem pět ponorů. „Je to velké. Je to velký vrak. Nebyl jsem úplně připraven na to, jak velká ta loď je. Když se Titanic objevil na sonaru, opravdu vyčníval,“ prohlásil později průzkumník.

Informace, které tým pod vodou získal, budou použity k vytvoření 3D modelů pro použití na platformě virtuální reality. Snímky mohou vědcům také pomoci předpovídat, jak se vrak bude nadále zhoršovat.

Na svou první a poslední plavbu z anglického Southamptonu do New Yorku se Titanic vydal 10. dubna 1912. Na palubě byla řada prominentních lidí, včetně amerického podnikatele Benjamina Guggenheima, britského novináře Williama Thomase Steada a spolumajitele obchodního domu Macy Isidora Strause a jeho manželky Idy.

Loď se srazila s ledovcem pozdě k večeru 14. dubna a potopila se v časných ranních hodinách 15. dubna 1912.

Z 2 223 cestujících a členů posádky lodi, která byla před odjezdem označena jako nepotopitelná, zemřelo 1 517.

Reklama

Doporučované