Hlavní obsah

První země na světě zakázala neočkovaným poslancům vykonávat funkci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Lotyšská vláda přijala radikální zákon, který zakazuje tamním zákonodárcům vykonávat funkci, pakliže nepodstoupili očkování či neprodělali onemocnění covid-19.

Článek

Lotyšský parlament schválil zákon, který brání neočkovaným zákonodárcům vykonávat jejich funkci, tzn. hlasovat o návrzích a účastnit se debaty, píše zpravodajská agentura BNO News. Lotyšsko se tím stává první zemí na světě, která přikročila k tak radikálnímu opatření. Pro návrh hlasovalo 62 ze 100 poslanců. Zákaz vejde v platnost v pondělí a bude se týkat minimálně devíti členů lotyšského parlamentu, kteří vakcinaci odmítli. Ti také nebudou dostávat plat, dokud se nevrátí do úřadu, tzn. nepodstoupí očkování či neprodělají onemocnění covid-19.

Lotyšsko patří k zemím s nejnižší proočkovaností v Evropské unii a bylo jednou z prvních zemí východní Evropy, která na podzim znovu přistoupila k zavedení přísných protiepidemických opatření. Rekordních 3206 nových případů hlásila země 27. října. Za čtvrtek eviduje 1388 případů, což znamená jistý pokles. V zemi je naočkováno asi 60 procent dospělých. To je méně než unijní průměr, který činí 76 procent. Zákaz zůstane v platnosti do června roku 2022, avšak bude přezkoumán každé dva měsíce.

Právní úprava není ani v samotném Lotyšsku přijímána jednoznačně. Někteří právní experti apelují na změnu zákona, který může být protiústavní. Dle Diny Meistereové, vedoucí právní kanceláře parlamentu, není zákon v souladu s ústavou a chybí v něm správná proporční kritéria, jelikož zamezuje pracovat zdravým lidem, píše lotyšský deník Avīze.

Lotyšsko, které má 1,9 milionu obyvatel, zaznamenalo od začátku pandemie 236 765 nakažených a 3646 úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19.

Reklama

Doporučované