Hlavní obsah

První země schválila placené volno po potratu pro oba partnery

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový zákon se vztahuje na matky, které potratí samovolně v jakékoliv fázi těhotenství, i na jejich partnery. Zahrnuje také páry, kterým se narodí mrtvé dítě, a ty, kteří očekávali potomka prostřednictvím adopce či náhradní matky.

Článek

Tři dny placeného volna dostanou páry, u kterých došlo k samovolnému potratu či narození mrtvého dítěte, a to v jakékoliv fázi těhotenství. Přelomový zákon schválil novozélandský parlament jednomyslně ve středu.

Novozélandští zaměstnavatelé měli už dříve povinnost poskytnout placené volno v případě, kdy žena potratí po 20. týdnu těhotenství, nebo v situaci, kdy porodí mrtvé dítě, stejně jako v řadě dalších zemí. Nárok na placenou dovolenou získají nově i rodiče, kteří očekávali potomka prostřednictvím náhradní matky či adopce.

„Cítila jsem, že by ženám pomohlo, kdyby mohly požádat o dovolenou, pokud to potřebují, namísto toho, aby byly nuceny pokračovat v běžném životě,“ uvedla k nové legislativě její autorka Ginny Andersenová z Novozélandské strany práce. „Smutek, který doprovází potrat, není nemoc, ale pocit hluboké ztráty, který vyžaduje čas na fyzické i psychické zotavení po boku partnera či partnerky,“ uvedla Andersenová.

Nová legislativa se nicméně nevztahuje na ženy, které se rozhodnou pro umělé ukončení těhotenství neboli interrupci. Nový Zéland teprve vloni dekriminalizoval potraty, které jsou nově považovány za legální zdravotní zákrok. Interrupce byly do té doby podle zákona z roku 1977 považovány za trestný čin s výjimkou případů, kdy dva lékaři potvrdili, že pokračující těhotenství by mělo za následek nebezpečí pro psychický nebo fyzický stav ženy.

Ženám, které zákon porušily, hrozilo až čtrnáct let vězení. Dekriminalizace potratů byla velkým vítězstvím pro premiérku země Jacindu Ardernovou. Nový Zéland byl do té doby jedním z mála vyspělých a bohatých států, ve kterém čelily ženy, které se pro interrupci rozhodly, řadě legislativních překážek.

Například v Austrálii mají nárok na neplacené volno ženy, které potratí po 12. týdnu těhotenství. V Indii mají nárok na šestitýdenní dovolenou dokonce všechny ženy, které potratí. Jen málo z nich má ovšem oficiální zaměstnání, takže v praxi této možnosti využívá minimum žen. Naopak ve Spojených státech nepředepisuje zákon zaměstnavatelům nutnost poskytnout svým zaměstnankyním jakékoliv volno. V České republice záleží na zdravotním stavu ženy a na tom, zda jí doktor vystaví neschopenku.

Na Novém Zélandu končí samovolným potratem jedno až dvě z deseti těhotenství a zažije ho zhruba každá čtvrtá žena, uvádí tamní ministerstvo zdravotnictví. Podle novozélandské organizace sdružující porodní asistentky je každoročně zaznamenáno zhruba 5 až 11 tisíc potratů. Do statistik se počítají i mrtvě narozené děti. Ke zhruba 95 procentům potratů dochází ve 12. až 14. týdnu těhotenství.

Reklama

Doporučované