Hlavní obsah

První živá aukce po roce. Hrstka bohatých se cítila jako na Oscarech

Podívejte se na první živou aukci po roce, kde se hrstka bohatých cítila jako na Oscarech.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Něco mezi VIP salonkem na letišti a televizním studiem. První živá aukce Sotheby's od března 2020 byla jen s hrstkou vybraných, co ale utratili přes 12,5 miliardy. A za Banksyho vůbec poprvé v historii dražení platili kryptoměnou.

Článek

„Dobrý večer dámy a pánové, a vřelé uvítání u Sotheby's, ať už se dnes večer díváte odkudkoliv na světě. Tohle je přelomový moment, poprvé od začátku pandemie se můžeme setkat ve významném počtu našich klientů, zde v naší newyorské prodejní síni,“ uvedl aukci Oliver Barker, vyvolávající u prestižního domu Sotheby's.

Namísto stovek jen pár desítek hostů jako v kabaretu

Na první dražbu po více než roce pozval aukční dům Sotheby's do své newyorské prodejní síně zhruba 50 vybraných hostů - místo obvyklých 600 lidí, kteří bývali natěsnaní rameno na rameni. Hrstce pozvaných se tak nabízel nebývalý komfort, který se prý vyrovnal i atmosféře na předávání Oscarů. Zahrnoval křesla i menší gauče jako z kabaretu nebo servírky roznášející šampaňské, píše deník Wall Street Journal.

Stupňovanou síň ve stylu amfiteátru navrhoval designér David Korins z divadla na Broadwayi. Tentokrát se ale zaměřil spíš na rozestupy a dobrý výhled pozvaných na vyvolávajícího s kladívkem. Ten totiž dražil mimo jiné i obraz od streetartového umělce Banksyho, který v historii aukce dražitelům vůbec poprvé otevřel dosud nevídanou možnost. „Vezměte prosím na zřetel, že přijímáme kryptoměny, jako oficiální způsob u položky č. 104 - Banksyho,“ vysvětlil Barker.

Banksy se prodal za dvojnásobek. Platit šlo i bitcoinem

Obraz streetartového umělce s názvem Love is in the Air se vydražil po 15 minutách přihazování i mezi virtuálně připojenými dražiteli z Londýna a Hongkongu. A to za dvojnásobek původního odhadu, který činil nanejvýš pět milionů dolarů.

Výslednou cenovku 11 milionů dolarů ještě zvýšily poplatky a daň na 12,9 milionu dolarů, což je v přepočtu na zhruba 271 milionů korun. Na aukci ale zazářili třeba i autoři jako Diebenkorn, Basquiat či Monet. Celkem se ze tří období - impresionismu, současné a moderní doby - vydražila díla za 597 milionů dolarů, tedy zhruba 12,5 miliardy korun. Přenos aukce sledovalo 1,7 milionu lidí.

Reklama

Doporučované