Hlavní obsah

První žluté vesty jdou ve Francii před soud. Spolu s nimi i několik policistů

Francie sčítá „soudní” dopady žlutých vest, před soud jdou i policisté.Video: Eva Soukeníková , AP, Reuters

 

Reklama

Francouzský prokurátor v rozhovoru deníku Le Parisien vypočítal, kolik zástupců hnutí žlutých vest bude souzeno za vandalismus a násilí. Podotkl ale, že před soud jdou i policisté.

Článek

V rozhovoru vypočetl Rémy Heitz, francouzský prokurátor, všechny „soudní” dopady pouličních demonstrací.

Prohlásil mimo jiné: „ Od listopadu, kdy protesty začaly, jsme zatkli okolo 3 tisíc lidí. Přestože se jednalo o tak masová shromáždění, snažili jsme se každý případ řešit individuálně, ve vězení jich skončila asi polovina.”

Pozornost veřejnosti i médií se však upínal především k policejnímu sboru. Několik policistů se totiž během demonstrací údajně také dopouštělo násilí, na internetu se šířila videa, na kterých policisté nepřiměřeně reagují na chování demonstrantů.

Takových případů se podle prokurátora oficiálně vyšetřuje 174, většinu z nich zkoumá inspekce celostátní policie.

„Jeden policista byl zatčen v souvislosti se zraněným demonstrantem, který skončil v nemocnici, vyšetřování ale stále pokračuje,” řekl Heitz.

Protesty začaly loni 17. listopadu a pokračovaly několik měsíců. Mezi nejvážnější přečiny samotných demonstrantů patřily nasprejované nápisy na jedné z pařížských dominant – Vítězném oblouku. Nebo násilné chování v jedné z poboček Burger Kingu na Champs-Élysées.

Samotné vyšetřování trvá dlouhé měsíce. Prokuratura analyzuje videa, shání výpovědi a svědky událostí. Heitz ale rozhodně nechce zlehčovat chování svých kolegů. Odmítá však hovořit o „policejním násilí”, činy označuje jako „nelegitimní násilí”.

Podobně mluví i prezident Emmanuel Macron: „Nemluvte o represích nebo policejním násilí, tato slova jsou v právním státě nepřijatelná.”

Reklama

Doporučované