Hlavní obsah

První zpráva ze zavřeného okresu: Do práce přišla jen půlka lidí

Foto: David Taneček, ČTK

Jiří Hlavatý teď řeší velkou nemocnost svých zaměstnanců. V jedné směně ve čtvrtek přišla do práce jen polovina lidí.

Reklama

Textilka Juta sídlí na Trutnovsku. Teď ji vláda spolu s okresem izolovala od okolního světa. Firmu ale více než to trápí vysoká nemocnost. Dnes přišla na směnu jen polovina lidí. Všechny Juta proto pomocí armády plošně otestuje.

Článek

Izolace regionů je možná jediná cesta, jak vir zastavit, zní z Juty na Trutnovsku. Ta i přes plošné testování zaměstnanců, používání respirátorů a karanténu hlásí desítky nemocných zaměstnanců.

Jedna z největších textilek v zemi zaměstnává ve Dvoře Králové nad Labem, který ve čtvrtek vláda uzavřela před okolním světem, 1 300 lidí. 500 z nich za prací dojíždí.

„Právě teď si volám s řediteli jednotlivých fabrik, dáváme dohromady, z jakých okresů k nám lidé dojíždí. Ty, kteří jsou mimo okres Trutnov, musíme zadministrovat a vydat jim potvrzení o tom, že dojíždí za prací,“ říká Hlavatý s tím, že uzavření Trutnovska jeho podnikání nijak výrazně neomezí.

„Je to možná jediné řešení, jak vir zastavit. My už nevíme co dělat jinak. Používáme respirátory, denně posíláme 50 zaměstnanců na testy, nečekáme na hygienu. Možná je opravdu jedinou cestou izolovat nejvíc postižené regiony,“ dodává Hlavatý, kterého více než izolace Trutnovska trápí vysoká nemocnost v závodě.

Na směnu dnes přišla jen polovina lidí

„Dnes ráno dorazila na jednu směnu jenom polovina lidí,“ říká Hlavatý s tím, že nemocnost se pohybuje kolem 30 procent. Ve středu bylo v jednom závodu z 500 zaměstnanců ve stavu nemocných hned 120. „Jsou to jak běžné nemoci, tak samozřejmě karantény a covid,“ dodává Hlavatý

Jak se vyvíjí nákaza na Trutnovsku i jinde? Zadejte do mapy název obce:

Dosud nechával sám zaměstnance otestovat v místní nemocnici pomocí PCR testů. Za ně už zaplatila firma více než milion a půl. „Denně jsme testovali třeba padesát lidí, některé pracovní skupiny byly testovány už počtvrté,“ dodává Hlavatý s tím, že zaměstnanci testy neodmítají – naopak.

Teď se Juta zapojuje do programu trutnovské nemocnice, která v postiženém okrese nabídla testování firem. Všichni zaměstnanci Juty tak budou v nejbližších dnech hromadně otestováni antigenními testy přímo na svém pracovišti v konkrétním závodě. Nemocnice využije spolupráce s armádou a s testováním pomohou vojáci.

Juta dohromady zaměstnává 2 200 lidí. Primárně teď budou ale testováni ti, kteří pracují v závodech na Trutnovsku – těch bude zhruba 1 800. „Testování bude dobrovolné, ale máme zkušenost, že ho naši zaměstnanci neodmítají,“ dodává Hlavatý.

Reklama

Doporučované