Hlavní obsah

Prvních 168 hodin prezidenta Trumpa: Jak změnit svět za jeden týden

První týden prezidenta USA Donalda Trumpa

 

Reklama

Nový prezident USA v prvních sedmi dnech úřadování naznačil, co Ameriku čeká v dalších letech.

Článek

Proti všem. Nebo spíš proti všemu. Tak by se dala ve zkratce popsat aktuální pozice Donalda Trumpa v prezidentském úřadu. Ze své kampaně plní jeden slib za druhým. A razantně tak ruší, co jeho předchůdce zavedl.

„Pamatujme na vše, čeho můžeme dosáhnout. A pamatujme, pro koho toho musíme dosáhnout,“ promluvil Trump k republikánským zákonodárcům ve Philadelphii.

Donald Trump zjevně nepotřebuje známých sto dnů hájení. Během jediného týdne ukázal, s jakou razancí bude ke svému úřadu přistupovat. Mezinárodní obchod, imigrace, zahraniční politika. Do všeho promlouvá oficiálně i přes svůj twitterový účet.

Donald Trump i nadále pokračuje v kritice médií. Naposledy pochválil televizi FoxNews za referování o jeho inauguraci. Naopak zprávy od televize CNN označil za lživé.

Bílý dům zcela změnil svou dosavadní politiku. Stal se pozadím pro rychlé a razantní změny. Internetový deník The New York Times je popisuje jako zbrklé a neuvážlivé. Avšak pro Trumpovo chování typické.

Trump chce Američanům dokázat, že po měsících předvolebních proslovů přechází do akce. Televize CNN zároveň poukazuje na jedno velké překvapení. Zákonodárci a významní obchodníci říkají, že Trump mnohem víc naslouchá, než říká.

Donald Trump vydává jedno výkonné nařízení za druhým. Zkratkovitá rozhodnutí ale zatím nenásleduje žádný smysluplný plán. A Stephen Collinson ze CNN upozorňuje, že přijde čas, kdy Trump bude muset ukázat, zda je v něm profesionál nejen v mediální branži, ale i na poli politiky. Čeká ho totiž nelehký úkol: svá nařízení protlačit přes americký Kongres.

Podívejte se nahoře ve videu, co mimo jiné podnikl Donald Trump v prvním týdnu svého prezidenství.

Reklama

Související témata:

Doporučované