Hlavní obsah

Podezřelý Pákistánec v Berlíně neútočil, policie ho pustila na svobodu

Video: Co se bude dít v Berlíně? Informuje zemský berlínský ministr vnitra Andreas Geisel.

 

Reklama

V listopadovém čísle časopisu Islámského státu je popsán návod, jak útočit nákladními vozy na nevěřící.

Článek

Policie propustila pro nedostatek důkazů na svobodu Pákistánce, který byl podezřelý z útoku na vánočním trhu v Berlíně. Skutečný útočník je tak stále na útěku.

Berlínská policie po výslechu a prvních hodinách vyšetřování přiznala, že 23letý Pákistánec, který se v Německu hlásí o azyl, s vysokou pravděpodobností nebyl tím, kdo kamion při šílené jízdě řídil. Pákistánec, který používal jména David B. nebo Navid B., na sobě neměl ani stopy po střelném prachu, ani žádnou krev. Policii na něj navedl svědek útoku, který tohoto muže sledoval od trhu až do dva kilometry vzdáleného parku.

Německé úřady také odpoledne uvedly, že se podařilo identifikovat prvních šest obětí teroristického útoku v centru Berlína.

Pod koly kamionu, který pachatel navedl do davů stojících před stánky, zahynulo v pondělí večer jedenáct lidí. Dvanáctou obětí je Lukasz Urban, polský řidič kamionu, kterého atentátník zastřelil, aby se nákladního vozu zmocnil.

Mrtvých nakonec může být víc, protože mezi desítkami zraněných jich několik je v kritickém stavu.

Všech šest obětí, jejichž identitu už úřady potvrdily, jsou Němci, velmi pravděpodobně náhodní návštěvníci vánočního trhu v západní části německé metropole.

Podívejte se na video: Jak se odehrál útok v Berlíně a co se nyní v metropoli děje.

Jisté je, že v Berlíně došlo k teroristickému útoku. V magazínu Rumiyah, který jako svůj propagandistický časopis vydává takzvaný Islámský stát, je v listopadovém čísle popis, jak mají mučedníci používat nákladní vozidla jako zbraně proti nevěřícím. Popis se shoduje jak s nedávnými útoky v Nice, kde zahynulo osm desítek lidí, tak zčásti i s útokem v Berlíně.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové a dalších činitelů je na základě dosavadních informací nutné vycházet z toho, že šlo o teroristický čin. Nikdo se k útoku dosud nepřihlásil.

Český velvyslanec v Německu Tomáš Podivínský v České televizi prohlásil, že podle německých úřadů mezi zraněnými ani mrtvými pravděpodobně nejsou čeští občané.

Opatření v Česku: Nasazení policistů o Vánocích bude masivní.

Premiér Bohuslav Sobotka k útokům v Berlíně

Reklama

Související témata:

Doporučované