Hlavní obsah

Prý zabíjel „z netrpělivosti“. Odcházející prezident omilostnil vraha švédsko-srílanské dívky

Foto: en.kremlin.eu

Prezident Srí Lanky Maithripala Sirisena.

Reklama

V roce 2005 mladík zabil devatenáctiletou dívku. Měl dostat trest smrti, prezident mu ale nakonec udělil milost. Stalo se tak ke konci jeho volebního období, dalších voleb se účastnit nebude.

Článek

„Čin z netrpělivosti.“ Tak označil srílanský prezident Maithripala Sirisena vraždu švédské dívky Yvonne Jonssonové. Dívka byla napůl Srílančanka po své matce a se svou rodinou trávila čas na ostrově pravidelně.

V roce 2005 ji ubil devatenáctiletý Shramantha Jaymaha, který podle informací BBC pochází z bohaté a vysoce postavené rodiny. Teď je na svobodě.

Když prezident před měsícem oznámil, že o udělení milosti uvažuje, zmínil také, že Jaymaha se ve vězení choval slušně a navíc ho zavřeli, když mu bylo teprve devatenáct. Podle všeho ve vězení získal i titul PhD.

Za svůj čin měl původně ve vězení strávit dvanáct let. Jeho pozdější odvolání soud zamítl a namísto toho mu v roce 2012 udělil trest smrti. Toto rozhodnutí o dva roky později podpořil i nejvyšší soud.

Během soudu mimo jiné zaznělo, že Jaymaha dívce rozbil lebku na 64 kousků. Podle sestry oběti Caroliny si muž na Yvonne počkal před apartmánem, kde rodina bydlela. Jaymaha také podle Caroliny během soudu neprojevil ani jednou lítost.

„Tak moc jsme se snažili dát svoje životy znovu dohromady a teď jsme tady – patnáctým rokem pořád bojujeme za spravedlnost,“ napsala sestra zavražděné na Facebook na konci října, kdy se rodina dozvěděla o tom, že prezident údajně uvažuje o milosti.

Případ vzbudil vlnu nevole i mezi Srílančany. Na sociálních sítích vyjadřují s prezidentem nesouhlas. Podporu nemá ani od své politické strany, kvůli čemuž se nemůže zúčastnit prezidentských voleb. Ty se uskuteční příští sobotu.

Reklama

Doporučované