Hlavní obsah

Pryč z EU? Kampaň je tu. Ale stojí za ní někdo docela jiný, než si myslíte

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Nálepka, která se začala objevovat v centru Prahy.

Reklama

V Praze se začaly objevovat nálepky požadující odchod Česka z Evropské unie. Svoji stránku má kampaň i na Facebooku a webu.

Článek

Dva měsíce před volbami do Evropského parlamentu se nejprve v pražských ulicích a posléze i na internetu objevila kampaň zaměřená na czexit. Tedy odchod země z Evropské unie.

Samolepky ve tvaru ruky s palcem dolů vyvedené v barvách EU a doplněné sloganem „Pryč“ našli reportéři Seznamu na mnoha místech Prahy. Třeba i na budově Úřadu vlády.

Na pouliční „guerilla“ kampaň navazují aktivity na internetu. Jde jednak o facebookovou stránku s názvem „Pryč z EU“ a také o zaregistrovanou webovou stránku PryčzEU.cz.

Pokud si příspěvky na sociální síti prohlédnete, najdete několik fotek s hesly jako „EU nám vzala svobodu rozhodování“ nebo „EU zničila dotacemi normální tržní podmínky v zemědělství“.

Seznam pátral, kdo za aktivitou stojí. A dobral se ke jménu Karel Schweitzer.

Jde o podnikatele, jenž má živnost na informační technologie, fotografickou činnost a činnost reklamních agentur. Mluví se o něm jako o schopném člověku, který pomáhá například produkcím.

Redakci řekl, že kampaň proti Evropské unii je míněna jako legrace. „Přišlo mi neuvěřitelné, že zrovna doména PryčzEU.cz byla volná,“ uvedl Karel Schweitzer.

Kategoricky odmítl, že by třeba připravoval půdu pro masivnější kampaň nějaké dosud skryté politické síly. „Vytiskli jsme pár nálepek, které jsme si rozebrali,“ říká pan Schweitzer s tím, že ho kampaň stála zhruba 5 tisíc korun, které šly do reklamy na Facebooku. „Složili jsme se v hospodě. Každý dal pětistovku,“ popisuje financování Karel Schweitzer.

A důvod, proč veřejně agituje pro odchod z Evropské unie? Prý jen humor, tvrdí, že si osobně nepřeje, aby Česko Unii opustilo. „To myslíte vážně? Kam bychom bez ní došli?“ reagoval na otázku otázkou.

Z hlavních českých politických stran, tedy z těch, které mají zastoupení v Parlamentu, zorganizovalo podpisovou akci pro odchod z Evropské unie pouze hnutí SPD Tomio Okamury.

Kromě této petice předseda hnutí Tomio Okamura před dvěma roky nazval „Pryč z EU“ i jeden z příspěvků na svých stránkách Tomio.cz.

Mluvčí SPD Barbora Zeťová na dotaz Seznamu řekla, že s novou kampaní, k níž se nyní hlásí Karel Schweitzer, nemá Okamurovo hnutí nic společného.

Reklama

Související témata:

Doporučované