Hlavní obsah

Prymula by se při otvírání škol řídil peticí. Těch je ale několik

Foto: vlada.cz

Roman Prymula by se řídil při otevření škol názorem veřejnosti.

Reklama

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy, že by školy nechal zavřené do konce školního roku, protože si to žádá 80 tisíc lidí v petici.

Článek

Ministrem školství je sice stále Robert Plaga (ANO), zásadní rozhodnutí ohledně škol ale za něj v době koronavirové pandemie dělají jiní. Školy sice oficiálně uzavírá ministerstvo zdravotnictví, ministr školství ale ani nebyl pozván na jednání Bezpečnostní rady státu, která o tom 10. března rozhodla.

Nyní definitivní uzavření škol do konce školního roku zase navrhla hlavní hygienička Jarmila Rážová a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, ačkoliv o rozvolňování některých opatření bude teprve v úterý diskutovat vláda.

„Je otázkou, jestli bude ve hře vůbec (do června, pozn. red.) povinná docházka. Myslím si, že spíše ne,“ uvedla pro Český rozhlas Radiožurnál hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Nechat školy zavřené chce i Prymula. Odvolává se přitom na petici, která vznikla na internetu.

„Pokud je tady petice, kterou podepíše 80 tisíc lidí a kde uvádějí, že nechtějí dát děti do školy, tak to už je poměrně veliká síla, kdy je vcelku iluzorní dát nějaké povinné nastartování školní docházky, protože takovýto počet lidí by ty děti nemusel do té školy dát,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Prymula.

Nebylo by to poprvé, kdy by vláda poslechla „hlas lidu“. Například premiér Andrej Babiš (ANO) odůvodňoval otevření některých obchodů právě požadavky od občanů. Prymula si zase nyní jako argument vybral internetovou petici s 80 tisíci podpisů, která žádá uzavření škol do konce roku a kterou její autoři vládě zaslali.

Problémem ale je, že jen na stejné internetové stránce existuje řada dalších petic. Třeba bezmála osm tisíc lidí (stav těsně před úterním polednem) žádá otevření škol ještě do konce školního roku. Jde o petici rodičů za znovuotevření škol a jen od rána ji podepsalo na 6 tisíc lidí.

Dalších 34 tisíc lidí by pak všem žákům čtvrtých ročníků středních škol prominulo maturitu a přes čtyři tisíce lidí se podepsalo pod prominutí všech zkoušek a státnic na vysokých školách.

Kdyby se ale vláda měla řídit peticemi, mohla vyslechnout i dvě další úspěšné – 40 tisíc lidí chce, aby mohli otcové opět k porodu, a 13 tisíc podpisů nasbírala petice požadující okamžitou rezignaci premiéra a ministra zdravotnictví.

Podle jakého klíče se tak v požadavcích veřejnosti vláda orientuje, není jasné.

Scénář ohledně rozvolňování některých přijatých opatření se přitom má teprve dnes projednávat na vládě. Na rozdíl od hlavní hygieničky Rážové a náměstka ministra zdravotnictví Prymuly nechce do té doby ministr školství Plaga nic komentovat.

„V posledních dnech jsme s kolegy intenzivně spolupracovali s ministerstvem zdravotnictví a epidemiology na možnostech uvolňování opatření v oblasti školství coby součásti celkového uvolňovacího scénáře. Ten se má dnes projednávat na vládě. Do té doby nebude ministerstvo školství sdělovat bližší informace,“ říká šéf resortu školství Robert Plaga.

Zatím totiž stále platí navržený plán. Podle Plagy by se tak školy mohly otevřít v druhé polovině května. Na tento scénář jsou navázány i přijímací zkoušky a maturity. Přijímací zkoušky na střední školy se uskuteční nejdříve 14 dnů po znovuotevření škol. Maturitní zkoušky se pak mají konat o týden později. Pokud by se školy otevřely až po 1. červnu, maturity se konat nebudou a nahradí je průměrný prospěch na vysvědčení z předposledního ročníku a z pololetního vysvědčení toho posledního.

Reklama

Doporučované