Hlavní obsah

Prymula chce nechat plošně otestovat na koronavirus vzorek populace

Foto: vlada.cz

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Test má proběhnout co nejdříve, pravděpodobně příští týden. Vybranou lokalitou by mohla být Praha.

Článek

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula chystá test na koronavirus u reprezentativního vzorku populace. Chce tak zjistit promořenost, tedy podíl nakažených mezi obyvateli Česka.

Průzkum na reprezentativním vzorku české populace chce Prymula uskutečnit co nejdříve, pravděpodobně příští týden, uvedl pro Český rozhlas. „V tuto chvíli se připravuje protokol, který zpracovávají lidé z olomoucké lékařské fakulty a jejích vědeckých institucí. Očekávám, že mi bude zaslán zítra nebo pozítří (ve čtvrtek nebo pátek). Pak bude nutné získat souhlas etické komise,“ řekl.

„Jinak tam žádné další problémy nejsou a předpokládám, že tu studii provedeme ve vybrané lokalitě, možná v Praze,“ dodal. Kolik lidí chce takto otestovat, neuvedl. Podobně se reprezentativní vzorek stanoví například u průzkumů veřejného mínění, vybere se zhruba 1 000 lidí různého věku, obou pohlaví, z různě velkých obcí nebo různého vzdělání.

Plošné testování celé populace podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha není na pořadu dne. „Nepovažujeme ho za efektivní a kapacity jsou omezené,“ řekl dnes novinářům. Je podle něj nutné se zaměřit na testování rizikových skupin a klinických případů pacientů, kteří mají příznaky nemoci COVID-19. Rychlotesty, které zjišťují hladinu protilátek v těle po nákaze koronavirem, podle něj budou využity v okolí Litovle na Olomoucku.

„Chtěli bychom je použít také pro pracovníky v sociálních službách. Máme v plánu je v pravidelných turnusech používat, abychom byli schopni otestovat tyto pracovníky,“ poznamenal ministr.

Testování u obyvatel oblasti Litovelska začne podle Prymuly zřejmě už tento týden. „Hygiena dostala povel, aby ho zahájila. Už jsme tam zavezli 22 000 testovacích setů, abychom mohli lokalitu otestovat. Chceme vědět, kolik osob se tam dostalo do kontaktu s tímto onemocněním,“ řekl náměstek Českému rozhlasu.

Rychlotesty ale nemusí infekci odhalit v rané fázi. Podle manuálu Státního zdravotního ústavu k rychlotestům se protilátky objevují v dostatečné míře až tři dny po prvních příznacích. Proto budou při testování reprezentativního vzorku populace podle Prymuly rychlotesty doplněny i PCR testy, které zjišťují ribonukleovou kyselinu (RNA) koronaviru.

Ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch Českému rozhlasu řekl, že rychlotesty nejsou pro testování reprezentativního vzorku ideální. „Jsou jen orientační a kvalitativní. My potřebujeme nejenom vědět, jestli ty protilátky tam jsou, což pro diagnostiku stačí, ale i to, kolik jich tam je. Což nám ten rychlotest není úplně schopen říct,“ uvedl.

Reklama

Doporučované