Hlavní obsah

Příští dny budou kritické, říká Prymula. Odstoupím, až bude nástupce

Foto: seznam zprávy

Odcházející ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Ministr zdravotnictví Roman Prymula oznámil, že jakmile bude známý nový kandidát na ministra, funkci mu předá. Pokud nástupce nepřijde, je připraven vést ministerstvo dál.

Článek

Česko čelí vrcholící epidemii nového koronaviru, reálně hrozí, že do pár týdnů bude vyčerpána kapacita některých nemocnic - a příští týden se nejspíš uskuteční výměna ministra zdravotnictví. Jen ještě není známo jak.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) rezignuje ve chvíli, kdy bude známý jeho nástupce. Uvedl to v neděli v poledne v Otázkách Václava Moravce. „V tuto chvíli jsem skutečně okamžitě připraven rezignovat, ale musí tu být nástupce, kterému to předat. Řítíme se do krize českého zdravotnictví, jakmile bude kandidát, funkci předávám,“ řekl.

Návrh na odvolání Prymuly už v pátek přinesl premiér Andrej Babiš (ANO) prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten prý jeho návrh akceptoval a v úterý se má sejít s Prymulovým nástupcem.

Vývoj epidemie on-line

Sám věří v to, že nedojde k situaci, kdy by ho prezident odmítal odvolat, podobně jako tomu bylo loni na jaře v případě tehdejšího ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), kterého Miloš Zeman několik měsíců odmítal odvolat. „To poslední, co bych chtěl, je, abych byl příčinou politické krize. Chci jen zamezit tomu, aby se resort dostal do rozvratu, kdy máme jednotky dnů na to, abychom se připravili na tu nejhorší krizi,“ vysvětlil Prymula a dodal, že je ochoten v ministerské funkci pokračovat v případě, že nástupce nepřijde.

Končící ministr Prymula uvedl, že opatření proti šíření koronaviru nezabírají, protože je lidé zatím nedodržují tak, aby se šíření nákazy zastavilo. „Bude třeba prodloužit nouzový stav a zřejmě i opatření,“ uvedl v neděli.

Prymula připustil, že s premiérem Babišem bude jednat o další spolupráci. „Nezříkám se jakéhokoliv angažmá. Popíšu, jak si dovedu představit svoji podporu a nabídnout svoji expertní kapacitu, ale nechci jít do žádné pozice,“ uvedl Prymula. S prezidentem Zemanem nehovořil, sešel se pouze s jeho kancléřem Vratislavem Mynářem. „Byla to jen orientační otázka, co bych chtěl dělat.“

Prymula v pátek ráno poté, co deník Blesk přinesl fotografie z jeho noční schůzky s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem, na níž oba porušili několik vládních nařízení, připustil v rozhovoru pro týdeník Respekt, že odstoupí, pokud si to veřejnost bude přát. Na odpoledním brífinku svolaném na Ministerstvo zdravotnictví uvedl, že nic neporušil a sám rezignovat nehodlá.

„Zeptal jsem se, kde jsem byl, bylo mi řečeno, že je to pronajatý prostor kapituly. V tomto jsem udělal chybu a omlouvám se za to,“ popsal Prymula situaci kolem vysvětlování noční schůzky. Zároveň přiznal, že se nezamýšlel nad tím, zda není podivné se scházet s Jaroslavem Faltýnkem v nočních hodinách mimo ministerstvo. „Když jsem dostal pozvání na tu schůzku, bylo vcelku jasné, že v Poslanecké sněmovně to nejde, personál na ministerstvu také musí jít někdy domů, proto jsem souhlasil, když jsem dostal tuto nabídku,“ dodal.

Šlo o nového šéfa VZP?

Prymula odmítl, že by se ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě Jiří Havrlant středeční večerní schůzky na Vyšehradě účastnil proto, že by byl jedním z kandidátů na post šéfa VZP. „Informace je to pro mě zcela nová, tady ji slyším poprvé, ale z hlediska jeho zkušenosti, kdy v pojišťovně byl, erudici na to má,“ uvedl.

Prymula navrhl vládě obměnu správní rady největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP. Vláda ji ale tuto středu neschválila. Skončit měl například Filip Vrubel, náměstek ministra zdravotnictví z éry Adama Vojtěcha.

Ke svému možnému nástupci, kterým by měl být náměstek brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný, se konkrétně nevyjádřil. „Já pana Blatného vůbec neznám, pan prezident se nepochybně bude rozhodovat sám,“ uvedl Prymula.

Situaci kolem koronaviru označil za velké politikum. „Jak ho v první vlně ve svůj prospěch využívala koalice, tak teď ho využívá opozice, bohužel si za rukojmí berou občany tyto země,“ tvrdí Prymula.

Jak dlouho potrvají opatření?

Prymulova opatření zatím nezabírají, křivka nakažených roste strmě dál. Prymula řekl, že bude nutné o měsíc prodloužit nouzový stav a velmi pravděpodobně i opatření, která omezují pohyb osob a podnikání. „Zpřísňovat je nedává příliš smysl, protože je vidět, že lidé ta opatření nedodržují, proto nezabírají.“

Reklama

Doporučované