Hlavní obsah

Přehledně: Co vše se od pondělka změní

Foto: Profimedia.cz

Zpěv jako prostředek intenzivního šíření koronaviru. Prymula plánuje dočasně zavřít opery, muzikály, ale i omezit hudební výuku (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Roman Prymula vystoupil s detaily ohledně nových omezení, která připravuje na nouzový stav. Plánuje omezit kroužky ve školách, sportovní aktivity i opery či muzikály.

Článek

Profesionální sport bez diváků, na čtrnáct dní mimo provoz opery či muzikály a omezení hudební výchovy a tělocviku.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vystoupil dopoledne před poslanci a odpoledne na tiskové konferenci po jednání vlády s detaily ohledně plánovaných omezení. Podle něj se jedná o opatření, která mají omezit „raketový nárůst“, a plán uvedl slovy, že „naše parametry jsou jedny z nejhorších na světě“.

Naprosto většina novinek bude platit od pondělí 5. října po dobu dvou týdnů. Výjimkou jsou omezení týkající se svateb a pohřbů, ty vstoupí v platnost až 19. října.

Opatření se podle ministra dotknou zejména volnočasových aktivit, a to jak sportovních, tak kulturních.

Co se během nouzového stavu omezí?

Deset lidí uvnitř

Základním pravidlem v nouzovém stavu má být to, že se uvnitř může shromáždit maximálně deset lidí a dvacet ve vnějších prostorách - omezené tak budou například partičky, které si chodí odpočinkově zahrát fotbal.

Toto pravidlo ale bude mít podle ministra řadu výjimek. Na tiskové konferenci uvedl mezi výjimkami například členy domácnosti, podnikatelskou aktivitu a výkon povolání obecně. Výjimky budou platit i pro zastupitelstva, soudce a orgány veřejné moci.

„Obchody tam nespadají, nebudou žádným způsobem postiženy,“ ujišťoval dopoledne Prymula.

Maximálně šest lidí u stolu v restauraci

Během odpolední tiskové konference ministr Prymula oznámil, že omezení se dotknu i restaurací. U jednoho stolu bude moci sedět maximálně šest lidí.

„Důvod je jednoduchý. Nechceme, aby se aktivity spojené s nějakými oslavami přesunuly ze školních brázd nebo jiných míst do restauračních zařízení a tady zase docházelo k přenosu,“ vysvětloval ministr.

Divadlo ano, opera ne

Zatímco divadelní představení, konkrétně činohra, bude mít výjimku a bude moci podle ministra zdravotnictví fungovat i v nouzovém stavu, operní představení nebo muzikály povoleny nebudou.

„Prostřednictvím zpěvu je velmi intenzivní šíření nákazy, proto to omezujeme,“ vysvětloval Roman Prymula.

„Neznamená to, že když je divadelní představení, kde se na dvě minuty něco zazpívá, tak by to divadlo nemohlo fungovat. Myslí se tím muzikály ale i produkce, kde zpívá jeden člověk,“ popisoval odpoledne Roman Prymula.

Později ministr před poslanci dodal, že občerstvovací přestávky budou kvůli zvýšenému riziku zrušeny i u činohry.

Profesionální sport bez diváků

U sportu chce ministr zdravotnictví, aby i nadále fungovaly profesionální soutěže, i když bez publika.

„Po sportovních zápasech dochází k enormnímu shlukování osob,“ zdůvodňoval Prymula, proč do divadla budou smět diváci, ale na zápasy ne.

Svatby a církevní obřady

Svatby budou podle ministra zdravotnictví omezeny na 30 osob. Na rozdíl od jiných opatření ale má toto omezení začít platit až 19. října.

„Minimálně 14 dnů teď bude platit původní limit. Takže svatby budou moci probíhat tak, jak to bylo,“ dodal Roman Prymula s odkazem na to, že limit osob pro akce, které se převážně konají ve vnitřních prostorách, je 500 osob.

Pro církevní obřady budou platit  jiná pravidla - maximální počet osob bude omezený na 100, ovšem je nutné dodržovat předepsané rozestupy. „Musí všichni sedět a bohoslužby se musí obejít bez zpěvu, bez sborového zpěvu, který je velmi rizikový,“ vypočítával další povinnosti během církevních obřadů ministr zdravotnictví.

Apel na seniory

Zatím se podle ministra zdravotnictví nechystají vyhrazené časy v obchodech pro seniory, jak je vláda zavedla při jarní vlně epidemie. Podle Romana Prymuly to ale neznamená, že by neměli být starší lidé opatrní.

„Chceme apelovat, aby těchto čtrnáct dnů skutečně omezili návštěvy různých zařízení, a snížili tak riziko nákazy,“ rozváděl ministr.

Školy a kroužky

Už v úterý ministr zdravotnictví uvedl, že se plánuje omezovat výuka na středních školách, a to v regionech, které podle epidemiologického semaforu mají oranžovou a červenou barvu.

Nově také před poslanci Roman Prymula dodal, že plánuje plošně omezit tělesnou a hudební výchovu. „Je tam největší riziko kontaktu,“ řekl s tím, že omezit chce i mimoškolní kroužky, pro ně bude podle odpoledního vyjádření platit maximální počet osob do deseti lidí.

Omezené ale podle Prymuly nebudou družiny. To by totiž podle ministra mohlo být další dopady.

Volby jsou bezpečnější než nákupy

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) vyzval při svém vystoupení ve Sněmovně voliče, aby se nebáli jít o víkendu hlasovat. „S jistou mírou nadsázky je bezpečnější, když půjdou k volbám než nakupovat,“ řekl.

Reklama

Doporučované