Hlavní obsah

Prymula dostal smlouvu u premiéra Babiše na 80 tisíc měsíčně

Foto: Facebook Ministerstva zdravotnictví

Premiér ve střetu zájmů a jeho staronový poradce, který tajně píše do Světové zdravotnické organizace.

Reklama

Jako náměstek skrytě lobboval za zájmy soukromé firmy, jako ministr se zúčastnil utajené a dosud nevysvětlené schůzky s podnikateli na Vyšehradě. Andrej Babiš ho povolal mezi své rádce.

Článek

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, který letos na podzim v úřadu vydržel jen něco málo přes třicet dní, dostal krátce po vynucené rezignaci džob ve vládních službách.

Premiér Andrej Babiš oznámil, že exministr bude členem jeho poradního týmu. „Pan Prymula by mně měl radit ve zdravotnictví. Založil jsem tady takový zdravotnický NERV,“ řekl Babiš.

Zkratkou NERV se označuje Národní ekonomická rada vlády. Návrhy tohoto poradního orgánu nejsou pro vládu závazné. „Bude mít nějakou smlouvu s úřadem, úplně stejnou jako každý poradce,“ dodal Babiš.

Podle dokumentů uložených právě v pondělí do registru smluv dostane Roman Prymula za desítiměsíční angažmá u Babiše odměnu ve výši 800 tisíc korun.

Podle této smlouvy bude Úřad vlády platit Prymulovi za hodinu práce 1000 korun bez DPH. Měsíčně nesmí odměna přesáhnout částku 80 tisíc bez DPH. Smlouva by měla skončit na konci srpna 2021, pokud nedojde k jejímu vypovězení.

V dokumentu se také uvádí, že Prymula bude připomínkovat materiály a návrhy předkládané pro jednání Babišovy vlády, které se budou týkat zdravotnictví.

Jak uvádí smlouva, má se také účastnit jednání, poskytovat rady v oblasti epidemické situace v Česku, spolupracovat s Babišem a má také plnit jeho úkoly.

Smlouva mezi Úřadem vlády a Romanem Prymulou byla podepsána právě v den, kdy Seznam Zprávy zveřejnily informace, že Prymula před dvěma a půl lety ještě jako náměstek ministra zdravotnictví v utajení lobboval u Světové zdravotnické organizace za mnohamiliardové obchody soukromé společnosti Praha Vaccines.

Podle zjištění redakce totiž v květnu 2018 napsal Prymula do sídla WHO dopis, v němž světovou organizaci informoval, že zmíněná soukromá společnost má speciální povolení, tzv. status PEF – Polio Essential Facilities / PEF, aby mohla pracovat s nebezpečnými viry a rozjet výrobu vakcíny proti dětské obrně.

Nebyla to však pravda a navíc tehdejší náměstek Prymula dopis napsal, aniž to sdělil svému nadřízenému, tehdejšímu ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi.

Ten pak čtvrt roku poté řešil situaci vlastním dopisem, v němž WHO upozornil, že informace jeho náměstka nejsou korektní, protože Praha Vaccines neměla o status PEF vůbec požádáno.

Adam Vojtěch posléze právě kvůli tomuto skrytému lobbingu nařídil svým náměstkům bezpečnostní prověrku. Romanu Prymulovi nebyla, jak známo, ani po více než roce udělena a to se letos na jaře stalo důvodem jeho konce v pozici ministrova náměstka.

Roman Prymula autorství dopisu přiznal. Redakci v SMS zprávě pouze napsal, že jeho dopis byl reakcí na žádost, kterou společnost Praha Vaccines na ministerstvo podala.

Později to na Twitteru upřesnil s tím, že svůj postup, při němž neinformoval ministra, považuje za standard. „Dopis je standardní komunikace náměstka. Reagoval jsem na řádně podanou žádost výrobce vakcín, která přišla datovou schránkou. Nic nebylo utajováno, a ani nebylo potřeba,“ doplnil Prymula.

O Prymulově angažmá po odchodu z ministerské funkce se mluví už několik dní.

V neděli v televizi Prima ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO) řekl, že by chtěl, aby s ním spolupracoval jako expert na ministerstvu zejména v oblasti vakcín, zahraničních vztahů nebo epidemie.

„Stále si myslím, a není třeba to měnit, že pan profesor je skvělý odborník. Jestli to přijme, nebo nepřijme, je na něm. Nevidím mezi námi nějaký problém,“ uvedl Blatný.

Ještě předtím v pátek Prymula týdeníku Reflex mimo jiné řekl, že bude také součástí poradního týmu prezidenta Miloše Zemana. Jeho jednání by se mělo zřejmě uskutečnit už o tomto víkendu.

„Důležité je, aby odbornost profesora Prymuly využila vláda. Je dobře, že se tak díky panu premiérovi děje,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Nové angažmá Romana Prymuly u Andreje Babiše je třeba vnímat ještě v dalším kontextu.

Společnost Praha Vaccines, respektive americká společnost Novavax, která ji nyní vlastní, má totiž zájem o výrobu vakcíny proti koronaviru.

A jak dokazuje dokument (tzv. Instrukce Ministerstva zdravotnictví, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici), Česká republika se znovu snaží skupině kolem Novavaxu pomoci.

Čeští úředníci totiž lobbují za to, aby Novavax byl zařazen Evropskou komisí na seznam firem, od kterých budou členské státy přednostně odebírat vakcíny proti covidu-19. Jde o byznys v řádu stovek milionů korun.

Právě Andrej Babiš a Roman Prymula jako vládní poradce pro zdravotnictví a výzkum letos v létě s představiteli Novavaxu o vakcínách vyjednávali.

Reklama

Doporučované