Hlavní obsah

Prymula navrhne uzavřít služby a obchody. Nechat chce jen potraviny a drogerii

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

aktualizováno •

Vláda projedná ve středu nová opatření proti šíření nákazy, už v úterý večer se ministři sešli na „konzultačním“ videohovoru. Prymula chce snížit počet kontaktů mezi lidmi.

Článek

Jen několik hodin poté, co začnou od prvních středečních minut platit zpřísněná opatření proti epidemii koronaviru, zasedne vláda, aby občanům ještě více ztížila vzájemné kontakty.

Podle zjištění Seznam Zpráv navrhne ministr zdravotnictví Roman Prymula vládě na jejím dopoledním zasedání, aby se uzavřely obchody a služby, například tedy kadeřnictví. Konkrétní podobu návrhu ministr ještě v úterý večer ladil na jednání s hygieniky.

Důvodem je, že lidé mají mezi sebou podle údajů ministerských statistiků stále zhruba o třetinu více kontaktů než na jaře, když byl vyhlášen tuhý lockdown. Zdroje z vlády přitom uvedly, že v případě středečních zpřísněných opatření o úplný lockdown nepůjde, a také, že Prymulův návrh na zavření obchodů a služeb mohou ještě ministři modifikovat.

Naopak povoleny by mohly být školy v přírodě.

Večerní jednání

V úterý v 19:30 začal videohovor, na kterém chtějí členové vlády předjednat další opatření, která po středečním ranním zasedání oficiálně oznámí. „Mělo by to být jako na jaře. Zavřené služby a obchody vyjma potravin a drogerií. Když nic neuděláme, tak nám to ty špitály zničí,“ uvedl pro Seznam Zprávy jeden z účastníků jednání.

Bez ohledu na to, jak jednání vlády dopadne, jasné je, že od půlnoci z úterý na středu musí lidé v Česku nosit roušky i venku a musí je mít nasazeny i při jízdě v automobilu, pokud necestují s rodinnými příslušníky.

Toto opatření vyhlásila vláda v pondělí, před tím se utahovaly podmínky pohybu uprostřed minulého týdne.

Ačkoliv Prymula po svém nástupu do funkce slíbil, že přijde se systematickými opatřeními, která nechá vždy aspoň dva týdny působit, aby je bylo možné vyhodnotit, volí nyní cestu náhlých nových příkazů, jimiž postupně omezuje pohyb a zpřísňuje hygienická opatření.

Ministr Prymula také během úterka upozornil, že řada lidí o víkendu nedodržovala vládní opatření - například stáli ve skupinkách při pití piva. Ve Sněmovně řekl, že tak zřejmě bude muset vládě představit ještě přísnější opatření proti nákaze.

Přesto čísla nakažených neustále rostou. V úterý k 18. hodině ohlásila hygienická služba nových zhruba 6800 nakažených, což je v tomto časovém úseku jediného dne rekordní číslo, a lze očekávat, že rekordní bude i počet nově nakažených za celé úterý.

Reklama

Doporučované