Hlavní obsah

Prymula nově radí prezidentovi. Funkce přitom už nechtěl

Foto: Jan Mihaliček

Nový poradce prezidenta Zemana, epidemiolog Roman Prymula.

Reklama

Prezident uvedl, že s Prymulou bude spolupracovat jako „s nejlepším českým epidemiologem“.

Článek

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula se stal poradcem prezidenta Miloše Zemana. Přitom poté, co odešel z postu poradce premiéra Andreje Babiše prohlásil, že už žádnou veřejnou funkci nepřijme. K rezignaci jej přiměla kritická reakce na jeho účast na fotbalovém utkání na Slavii. V tentýž den totiž vyzýval k další uzávěře společnosti s tím, že by lidé měli být co nejvíce doma.

Prymulovo jméno se ovšem objevilo v oficiálním seznamu prezidentových poradců. Upozornila na to televize CNN Prima News, podle které bude Prymula neplaceným poradcem bez smlouvy. Zeman v minulosti několikrát zopakoval, že Prymulu považuje za odborníka, loni v říjnu mu udělil Řád bílého lva za zvládnutí první vlny koronavirové epidemie.

O úvahách zařadit Prymulu mezi své poradce mluvil Zeman v rozhovoru pro CNN Prima News v neděli. Prezident uvedl, že s Prymulou bude spolupracovat jako „s nejlepším českým epidemiologem“. Podle Primy bude Prymula prezidentovi radit na dobrovolné bázi, pokud o to Zeman bude stát.

S Prymulou v polovině měsíce ukončil spolupráci premiér Andrej Babiš (ANO), jehož byl bývalý ministr také poradcem. Babiš tak reagoval na to, že Prymula v době silných restrikcí proti koronaviru navštívil jako divák fotbalový zápas pražské Slavie. Prymula kritiku odmítl. Účast diváků na fotbale byla podle něj povolena, měl před akcí negativní test na koronavirus a na tribuně měl respirátor.

Kromě toho, že už nebude chtít veřejné funkce, prohlásil Prymula, že už se také veřejně nebude vyjadřovat k epidemii a boji s ní. Jen tři dny poté ovšem vystoupil v České televizi v Otázkách Václava Moravce.

Prymula opakovaně prosazuje tvrdší opatření proti šíření nemoci covid-19. V den, kdy šel večer na fotbal, se vyslovil jako premiérův poradce pro zavedení striktních omezení na dva až tři týdny. Ministrem zdravotnictví byl Prymula loni na podzim zhruba měsíc a z vlády odešel poté, co deník Blesk 23. října zveřejnil fotografie, podle kterých byl Prymula pozdě večer spolu s dalšími lidmi v restauraci, ačkoli stravovací podniky měly být v danou dobu kvůli epidemii uzavřené.

Reklama

Doporučované