Hlavní obsah

Prymula: Otestujeme 17 tisíc lidí. Podle toho budeme řídit promoření populace

Foto: vlada.cz

Roman Prymula poodhalil plány, jak bude stát dál bojovat s koronavirovou epidemií.

Reklama

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula prozradil, jakým způsobem bude příští týden ministerstvo zdravotnictví zjišťovat promořenost české populace novým typem koronaviru. Mohlo by pak dojít k rušení striktních opatření.

Článek

Příští týden spustí ministerstvo zdravotnictví úplně nový způsob testování české populace na nákazu nemocí covid-19. Na Olomoucku, jižní Moravě a v Praze zjistí, kolik lidí nemoc prodělalo. Poslední skupinou testovaných bude vzorek populace z celé republiky.

„My uděláme vzorek, který bude mít dohromady zhruba 17 tisíc osob a měl by být zcela dostatečný. Protokoly se v tuto chvíli připravují. Celou populaci nemá smysl testovat už z toho hlediska, že je to časově živá záležitost,“ řekl Prymula v rozhovoru pro DVTV.

Chystaný test vzorku populace musí být podle děkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksiho Šeda srovnatelný s podobnými zahraničími studiemi. Je třeba postihnout celé spektrum lidí.

„Musíme nyní dobře zvážit, jak testování nastavit. Je před námi několik technických a logistických výzev, navíc celý postup podléhá schvalování etickými komisemi,“ řekl děkan Šedo ČTK. Podle Prymuly by měl celý proces být připraven tak, aby se začalo testovat po Velikonocích.

Testování by mělo ukázat, jaká část populace onemocnění prodělala. Díky tomu by se pak mohla zmírnit zavedená opatření.

„Opatření nesmí být zavedena na půl roku či na rok. Nejsme schopni v sevřených podmínkách karantény vydržet další měsíce. Zároveň s tím musí jít chytrá karanténa,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Prodejny podle něj budou muset pouštět málo zákazníků, aby se netvořily fronty, dezinfikovat a zaměstnancům měřit každý den teplotu. Otevřít by se měla také sportoviště pro individuální sporty. Velké akce budou bezesporu jedno z posledních rušených opatření, dodal.

„Bude docházet i k určitému promořování populace. Cílem je pokusit se řídit promořování tak, aby nedocházelo k nekontrolovanému šíření,“ řekl Vojtěch. Nadále budou podle něj striktní omezení pro ochranu rizikových skupin, zejména seniorů.

Promořenost zjistí rychlotesty

Průzkum v regionech se bude provádět pomocí rychlotestů. Ty ale pozitivitu lidí neukážou, pokud jsou na začátku onemocnění a nemají protilátky. Falešně negativní výsledky ale podle Prymuly při testování vzorku populace nevadí.

„Pokud děláte průřez populace, tak vypadne řádově jedno nebo dvě procenta, to znamená, že na zbytku 98 procent lidí to vidět budeme,“ okomentoval otázku rychlotestů Prymula.

Klasické testy na zjišťování viru v organismu se podle náměstka ministra zdravotnictví provádět nemohou, protože na to Česko nemá kapacitu.

„Nejsme zatím schopni zabezpečit za den testování třeba 10 až 20 tisíc vzorků, ale také se tam chceme dostat. Teď budeme testovat protilátky. Je to výhodnější v tom smyslu, že budeme vědět, kdo to onemocnění prodělal. Pozitivní pak ještě dotestujeme pomocí PCR,“ dodal Prymula.

Deset tisíc testů denně přitom ministerstvo zdravotnictví plánovalo dělat už předminulý týden o víkendu. Zatím se ale Česko dostalo na 6 889 testů minulý týden v pátek.

Reklama

Doporučované