Hlavní obsah

Prymula: Podpořím zkrácení karantény. A nejen pro sportovce

Foto: Profimedia.cz

Roman Prymula je pro zkrácení karantény o čtyři dny.

Reklama

I nátlak sportovního prostředí může být nápomocný tomu, že se délka karantén spojených s virem covid-19 stáhne v Česku ze 14 na 10 dní. Vládní zmocněnec Roman Prymula potvrdil pro Seznam Zprávy, že tento návrh podpoří.

Článek

Klíčové bude pondělní jednání Rady pro zdravotní rizika, kde se bude rozebírat další strategie boje proti viru covid-19. Právě na tomto zasedání by mohlo dojít k rozhodnutí o zkrácení povinné karantény ze dvou týdnů na 10 dní.

„Jsem připraven to podpořit. Bavíme se o karanténě pro bezpříznakové kontakty pozitivně testovaného jedince,“ zpřesnil Roman Prymula. Tato změna by výrazně pomohla nejen sportovnímu prostředí.

Sportovci jsou zoufalí z toho, že při aktuálním nastavení stačí, aby se u jednoho člena fotbalového či hokejového mužstva objevil pozitivní test na covid-19, a hned to ve většině případů automaticky znamená karanténu pro všechny ostatní členy mužstva či realizačního týmu, a to na 14 dní. Což při mnohačetném opakování prakticky znemožňuje sehrát regulérní sportovní sezonu, protože se úplně rozbije termínová listina.

Aktuálně tento problém postihl fotbalisty pražské Slavie. Jeden ze slávistů měl pozitivní test na covid-19 na soustředění v Rakousku. A při čtrnáctidenní karanténě by ostatní hráči nestihli ani start ligové sezony, který je pro ně naplánován na neděli 23. srpna.

I případem Slavie tedy ve svých jednáních s Romanem Prymulou, vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, argumentoval Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury.

„A dneska se za mnou chystá ještě delegace Ligové fotbalové asociace. Ano, ten problém vnímáme a řešíme, jde také o to, aby čeští zástupci nebyli znevýhodněni v mezinárodních soutěžích,“ vnímá problém Roman Prymula.

Kdyby kupříkladu slávisté nemohli kvůli karanténě koncem září nastoupit ke kvalifikačním zápasům o postup do fotbalové Ligy mistrů, mohl by klub přijít o několik set milionů korun.

Ale stávající čtrnáctidenní karanténa prakticky pro všechny, kteří se ocitli v blízkém kontaktu s nakaženým, pochopitelně komplikuje život zdaleka nejen sportovcům.

Médii už proskočily návrhy bývalého ministra obchodu, jinak lékaře Martina Kuby, aby se karanténa zkrátila na 10 dní, epidemiolog Jiří Beran hovoří dokonce o možnosti pětidenní karantény.

„Tak pět dní opravdu ne, to jsem ani nezaznamenal. Ale ten návrh na desetidenní karanténu mi přijde smysluplný. A jsem připraven ho na pondělním jednání Rady pro zdravotní rizika jednoznačně podpořit,“ říká Roman Prymula.

Profesionální sportovní kluby trápí ještě jedno opatření, a to omezení počtu diváků na sportovních akcích. Pod otevřeným nebem smí být nejvýše 1 000 lidí v separovaném sektoru stadionu, v hokejové hale jen polovina. Velké hokejové kluby přemýšlejí, zda se jim za těchto podmínek vůbec vyplatí odstartovat extraligovou sezonu.

„Obávám se, že jednání o tomto tématu budou obtížnější. Dnes o něm budeme ještě jednat s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Ale jakékoli uvolňování v této oblasti v příštích dnech spíše není pravděpodobné,“ míní Roman Prymula.

Reklama

Související témata:

Doporučované