Hlavní obsah
Online

Proto si z nás dělají legraci. Hamáček kritizuje Prymulu za slova o cestování

Foto: vlada.cz

Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku v souvislosti s koronavirovou pandemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

- Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl ve středu o 160, v předchozích třech dnech se přitom denní nárůst držel pod stovkou. S nemocí zemřelo 169 lidí, 972 se jich uzdravilo. Aktuálně je nakažených 5218 lidí.

- Epidemiolog Roman Prymula připustil, že v létě by se mohly otevřít hranice s některými zeměmi, například Chorvatskem nebo Slovenskem. Podle premiéra Andreje Babiše to ale není v tuto chvíli priorita. Ministr vnitra Jan Hamáček Prymulu za změnu názoru kritizoval.

- Lidem s nařízenou karanténou budou její trvání ukončovat praktičtí lékaři až po provedení krevního testu na přítomnost protilátek s negativním výsledkem.

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku jsme sledovali také ve středečním online zpravodajství

  • Hamáček kritizuje Prymulu za slova o povolení cestování do některých zemí

    Ministr vnitra se na Twitteru obul do epidemiologa Romana Prymuly, který připustil, že v létě by se mohly otevřít hranice s některými zeměmi, například Chorvatskem nebo Slovenskem. „Není možné jednou mluvit o ČR zamčené na dva roky a za chvíli o možnosti jet v srpnu do Chorvatska. To moc odborně nezní, proto si z nás někdy lidé dělají legraci,“ uvedl Hamáček.

  • Pražské porodnice povolily přítomnost otců u porodů

    Porodnice v Praze znovu zavedly možnost přítomnosti doprovodu u porodu. ČTK to řekli mluvčí nemocnic. Přítomnost otce nebo jiného člověka z domácnosti rodičky ode dneška znovu povolilo Ministerstvo zdravotnictví. Podmínkou však je, že otec musí mít aspoň chirurgickou roušku a nesmí vykazovat příznaky nemoci covid-19 způsobované koronavirem. Rodička s doprovodem musí být také podle ministerstva v samostatném pokoji, nebo boxu s vlastním sociálním zařízením. Přítomnost otce či jiného dalšího člověka u porodu byla v Česku zhruba od poloviny března do dneška zakázána kvůli šíření koronaviru.

  • Armáda rozváží pomůcky pro projekt chytré karantény

  • Biskup Herbst se vyléčil z nákazy koronavirem

    Emeritní biskup Karel Herbst se vyléčil z nemoci covid-19, měl negativní testy. Byl převezen zpět z Nemocnice na Homolce do střešovické nemocnice. Jeho stav je stabilizovaný, není však moc dobrý, uvedla dnes na webu Česká biskupská konference. Šestasedmdesátiletý Herbst je při vědomí a nyní ho čeká zřejmě dlouhá rekonvalescence.

    U biskupa Herbsta bylo v sobotu 28. března potvrzeno onemocnění covid-19. Pracovníci arcibiskupství, kteří s ním byli v posledních dnech v kontaktu, včetně kardinála Dominika Duky, nastoupili do karantény. U nikoho dalšího se ale nákaza podle dřívějších informací neprokázala.

  • Prvnímu libereckému barberovi zachránili dárci živnost

    Tadeáš Kristián je legenda mezi barbery, v Liberci byl vůbec první. Nyní však hrozilo, že mu koronavirus zhatí plány na otevření nového vlastního holičství i jeho současnou živnost. „Protože vláda nás dusí a zřejmě nebudeme moci pracovat ještě pekelně dlouho, chtěl bych vás poprosit o podporu. Je totiž možné, že to díky vládním zmatkovitým restrikcím bez vaší pomoci nezmáknu,“ napsal na Facebook. Kristián vyhlásil veřejnou sbírku, v níž hodlal během několika týdnů vybrat potřebných devadesát tisíc. Zákazníci jej podrželi, podařilo se mu to během pouhých několika dnů.

    Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

    Tadeáš Kristián.

  • Turistické oddíly nechápou plánování vlády ohledně táborů

    Asociace turistických oddílů mládeže (TOM) nerozumí tomu, proč by měly být tábory kvůli riziku nákazy koronavirem povoleny nejdřív až v srpnu. Podle jejího předsedy Tomáše Novotného není riziko v hotelu či v nákupním centru menší než na táboře s programem a disciplínou. Doufá, že epidemiologové se zástupci vlády tento postoj přehodnotí. Novotný to dnes sdělil ČTK. Podporovatelé táborů podepisují na internetu také petici, dosud se k ní přidalo kolem 2800 lidí.

  • Maximální výše úroků ze spotřebitelských úvěrů bude omezena

    Maximální výše úroků z dlouho nesplácených spotřebitelských úvěrů bude omezena. Senát to dnes schválil. Zároveň nově omezil výši sankcí pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) za opožděné splátky úvěrů. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

    Pokuta pro živnostníky při prodlení delším než tři měsíce nebude moci přesáhnout 0,1 procenta denně z dlužné částky. Nyní toto omezení platí jen u úvěrů pro běžné spotřebitele.

  • ČNB dostane širší možnosti obchodování

    Česká národní banka se zřejmě dočká širších možností obchodování na finančních trzích. Bude moci obchodovat s cennými papíry s delší splatností a s více institucemi na finančních trzích a nakupovat více například státní dluhopisy. Počítá s tím vládní novela zákona o ČNB, kterou dnes schválil Senát. Sněmovna ji ve stavu legislativní nouze schválila minulý týden. Musí ji ještě podepsat prezident. Rozšíření obchodních možností má ale platit jen do konce příštího roku. Do vládní předlohy to vložila Sněmovna. Rozšíření obchodů může pomoci státu při vydávání státních dluhopisů.

  • Vojtěch: Hackeři se už pokusili o útok na nemocnice i ministerstvo

    Hackeři se už nyní pokusili napadnout některé nemocnice i Ministerstvo zdravotnictví. V Senátu to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Útoky se podle něj zatím daří odvracet, ale mohou postupně zesilovat. Před hrozbou kybernetických útoků na nemocnice a jiné významné cíle v Česku dnes varoval v tiskové zprávě Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

    „Bohužel, zdá se, že již v některých nemocnicích pokusy (o kyberútok) proběhly. Naštěstí byly zachyceny,“ řekl senátorům ministr zdravotnictví. Dokonce i Ministerstvo zdravotnictví podle něj čelilo snaze o napadení. „Byl tam určitý pokus, ale my jsme ho také zachytili,“ uvedl Vojtěch.

  • Senát schválil odklad splátek úvěrů

    Lidé i firmy asi budou moci v souvislosti s epidemií koronaviru přerušit buď na tři, nebo na šest měsíců splácení úvěrů a hypoték. Délku přerušení, o které by museli požádat, by si mohli vybrat. Moratorium zavádí vládní návrh zákona o některých opatřeních při splácení úvěrů, který dnes ve zrychleném režimu schválil Senát. Nyní normu dostane k podpisu prezident.

    V případě jednotlivců má být podle předlohy odloženo splácení úroků i jistiny, ale úročení poběží dál. U firemních úvěrů bude pozastaveno jen splácení jistiny. Splátky bude možné odložit u spotřebitelských i podnikatelských úvěrů včetně hypoték, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem. V případě hypoték je možné splácení přerušit také u smluv sjednaných před 26. březnem, které byly čerpány po tomto datu.

  • Senát zamítl působení cizích lékařů bez aprobace

    Senát dnes zamítl pro nadbytečnost vládní návrh, podle kterého by v nemocnicích mohli pracovat kvůli koronavirové krizi lékaři ze zemí mimo Evropskou unii i bez předepsaných aprobačních zkoušek. O předloze bude znovu rozhodovat Sněmovna, v níž by se pro odvrácení senátního veta muselo najít nejméně 101 poslaneckých hlasů.

    Zpravodajka Alena Dernerová z klubu Starostů uvedla, že zákon nemá smysl, když by cizí lékaři museli pracovat pod vedením lékaře s odborností. Dva lékaři by tak podle ní dělali jednu činnost. Dernerová také varovala před poklesem úrovně medicíny. Zamítnutí předlohy doporučily zdravotnický i ústavně-právní výbor.

  • Potvrzených případů je 6359

    V Česku bylo onemocnění covid-19 prokázáno zatím u 6359 lidí, 972 se jich uzdravilo, 169 zemřelo. Aktuálně je tak nemocných 5218 lidí, uvedlo ve čtvrtek před 18. hodinou Ministerstvo zdravotnictví.

  • Řidiči kamionů budou mít na hranicích jednodušší režim

    Řidiči nákladních vozidel nad 3,5 tuny budou mít na hranicích jednodušší režim, aby nevznikaly kolony. Na Twitteru to dnes uvedl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Upuštěno bude podle webu policie od dodatečné administrativy. Na kontroly si stěžovali dopravci, vadil jim nový režim hraničních kontrol, který má zajistit evidenci pohybu osob a prověřovat, zda nepřekračují 14 dní pobytu v zahraničí. V případě že ano, musí řidiči následně do karantény.

  • Program Antivirus v dubnu neskončí

    Program Antivirus s příspěvky na mzdy pro firmy, na které dopadla omezení kvůli šíření koronaviru, neskončí na konci dubna a zřejmě se prodlouží. Na podporu kurzarbeitu by stát mohl v dalších měsících využít pak také evropské peníze. „Už teď je jasné, že se program Antivirus bude prodlužovat za 30. duben. To už je skoro stoprocentní,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

  • Letní divadelní scény žádají od státu informace

    Provozovatelé letních scén vítají kroky k postupnému uvolňování mimořádných opatření a snahu vlády otevřít divadla k 8. červnu. Zároveň však zcela postrádají návrh regulí, za kterých bude možné provoz venkovních scén nastartovat. „Bez těchto informací nemohou letní scény adekvátně rozhodnout o spuštění produkcí, prodejů vstupenek a mnoha dalších souvisejících postupů. Producenti aktivně navrhují jednotlivé dílčí kroky vedoucí k nastavení pravidel, jsou připraveni jednat s odborníky MKČR a MZČR,“ uvedli provozovatelé letních scén v tiskové zprávě. Zároveň jsou přesvědčeni, že vzhledem k venkovnímu charakteru mohou být tyto produkce otevřeny za odlišných podmínek než klasická divadla.

  • Stát zrušil objednávku respirátorů od Respilonu

    Brněnská společnost Respilon, která vyvíjí a vyrábí ochranné masky, respirátory či ústenky, měla dodat Ministerstvu zdravotnictví během dubna 400 000 respirátorů s vrstvou oxidu mědi. Od objednávky ale resort ustoupil, protože výrobce nedokázal garantovat termíny dodávky, napsala ČTK mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Firma nedokázala zajistit včasnost dodávek z výroby v Turecku, potvrdila ČTK výkonná ředitelka Respilonu Jana Zimová.

  • Dopravci postupně posílí provoz

    Provoz vnitrostátních vlaků i autobusů by se mohl vrátit do normálu zhruba od poloviny června. Dříve přerušené linky by se měly vracet do provozu postupně společně s rozvolňováním vládních opatření. Vyplývá to z odpovědí dopravců na dotazy ČTK. Zájem cestujících o vlaky v minulých týdnech kvůli koronaviru klesl až na desetinu běžného stavu, dopravci proto dočasně zrušili několik desítek pravidelných linek. Nyní zájem sice stoupá, ale zatím jen velmi mírně.

  • Cestovní kanceláře budou moci za zrušené zájezdy dávat poukazy

    Tuzemské cestovní kanceláře (CK) budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit tzv. ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh. Vládní návrh zákona, který s tím počítá, dnes schválil Senát. Nyní ho dostane k podpisu prezident.

  • Zemřel člen Spirituál kvintetu. Kvůli koronaviru se bál jít k lékaři

    Ve věku 82 let náhle zemřel Dušan Vančura, zpěvák a kontrabasista skupiny Spirituál kvintet. V kapele zpíval 50 let. „Měl zánět zubu a vzhledem k současné situaci nešel k lékaři. Zánět se mu rozběhl a skončil sepsí organismu,“ řekl člen kapely Jiří Holoubek, který tak Seznam Zprávy se souhlasem Dušanovy manželky Zuzany o smrti kolegy informoval.

Reklama