Hlavní obsah

Zas tak moc jsem neprovedl, hájil se Prymula před zásahem Babiše

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Andrej Babiš a Roman Prymula.

Reklama

V první reakci ministr zdravotnictví Roman Prymula nechtěl připustil, že středeční schůzka bez roušek v restauraci byla velká chyba. Podle Babiše musí Prymula ve funkci skončit.

Článek

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) pouze nepřímo připustil, že udělal chybu, když ve středu večer jednal bez ochranné roušky se šéfem poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem a dalšími lidmi v restauraci na pražském Vyšehradě.

Při odjezdu z podniku vyfotil deník Blesk Prymulu a Faltýnka bez nasazených roušek. Ten samý den odpoledne přitom Prymula oznamoval další zpřísnění opatření, která zahrnovala mimo jiné povinné nošení roušek i venku nebo zákaz akcí v počtu nad šest osob. V době schůzky byl také už zakázán provoz restaurací.

„Jestli si to veřejnost přeje, tak já klidně rezignuji,“ řekl Prymula v ranním rozhovoru pro týdeník Respekt, který poté redakce zveřejnila na webu. Dodal, že je připraven nést důsledky.

Až po zveřejnění rozhovoru měl ministr znovu hovořit s premiérem Babišem. Ten jej vyzval, aby odstoupil. Pokud to Prymula neudělá, chce ho Babiš odvolat.

Prymula také řekl, že toho „zas tolik neprovedl“. Tvrdí, že dostal pozvánku na „úřední schůzku“. Přiznal, že z pozvání bylo jasné, že jde o restauraci. Zdůrazňoval, že se jednalo „v salonku“.

Roušku prý měl Prymula nasazenou jak v autě, tak při vstupu do salonku. „Po dobu jednání většinově ty roušky nebyly, protože vždycky tam byl nějaký nápoj,“ připustil. Podle něj to nebyla chyba.

„Já jsem tam nejel za účelem stravování, ale za účelem jednání,“ zdůraznil ministr, který v posledních dnech Čechy napomínal k odpovědnosti a kritizoval občany za nedodržování ochranných nařízení.

Odmítl říci, kdo se kromě nich ještě schůzky zúčastnil. Na schůzce se podle něj hovořilo o opatřeních a možnostech, jak vylepšit komunikaci. „Jak vypadá situace, jak máme komunikovat a tak dále,“ řekl.

To se neshoduje s popisem Faltýnka, který uvedl, že probírali misi vojenských zdravotníků ze Spojených států.

Schůzku Prymula označil za „opravdu urgentní jednání, nic víc, nic míň“. Připustil, že se konala na špatném místě.

„Asi ve 23:20 nebo 23:30 jsem to jednání potom opouštěl, přes dvůr jsem roušku neměl, potom jsem si ji v autě vzal. Jestli jsem něco porušil, tak jedině to, že jsem roušku neměl v době, kdy jsem nasedal do auta v době, kdy tam byl člen ochranky,“ uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Doporučované