Hlavní obsah

Prymula přiznal vedlejší milionový příjem. Nevysvětlil, kde peníze vzal

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Reklama

Seznam Zprávy nahlédly do majetkových přiznání nového ministra. Je v něm i neupřesněná částka milion korun. Šéf resortu však nevysvětlil, od koho peníze dostal.

Článek

Ministr zdravotnictví Roman Prymula vykázal za minulý rok mezi běžnými příjmy také 1 000 000 korun z „jiného“ zdroje. Tedy ani od fyzické, ani od právnické osoby. Ani přes opakované dotazy Seznam Zpráv však od minulého týdne neobjasnil, odkud se milion na jeho účtu vzal.

Majetkové oznámení přitom podával teprve nedávno, na konci letošního června.

„Je možné, že šlo o nějaký cenný papír, musel bych se podívat,“ reagoval minulou středu na otázku redakce. Od té doby ale odpověď od ministra, ani jeho tiskového oddělení navzdory urgencím nepřišla.

Majetkové přiznání odevzdává Roman Prymula už řadu let - nejprve coby ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové, poté od roku 2017 coby náměstek ministra zdravotnictví. A právě do těchto přiznání Seznam Zprávy nahlédly.

Profesor oboru hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie v oznámení uvádí příjmy z lékařské fakulty, vojenské výsluhy nebo odměnu za místo v dozorčí radě Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra (podrobněji níže). V přiznání za minulý rok se ale objevila také zmíněná kulatá suma 1 000 000 korun, a to se stručným označením „jiný peněžitý příjem“.

Foto: Seznam Zprávy

Majetkové přiznání ministra Romana Prymuly

Ve střetu zájmů

Finance nového ministra zdravotnictví jsou přitom dlouhodobě pod drobnohledem. Jeho příjmy z farmaceutického byznysu ho stály místo ředitele hradecké nemocnice. Dostal se totiž podle tehdejšího ministra do střetu zájmů.

Šlo o to, že mezi lety 2010 a 2014, zatímco řídil hradeckou nemocnici, Prymula podle Zdravotnického deníku uváděl v oznámení o příjmech různé aktivity s označením „věda,“ „výzkum,“ „přednášky“ nebo „OSVČ.“ Celkem takto inkasoval 32 667 630 korun.

V těchto oznámeních ale nepřiznal svoji pozici ve firmě Biovomed, kterou vlastnila jeho dcera. Společnost podle deníku inkasovala ročně přes 41 milionů korun od farmaceutických firem. Firma se zabývala výzkumem, vývojem a klinickými studiemi pro zadavatele z celého světa.

Po provalení této informace v roce 2016 tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček odvolal Prymulu kvůli „flagrantnímu střetu zájmů“ z funkce ředitele nemocnice.

Prymula to opakovaně odmítl, naposledy před týdnem v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Já jsem klinické zkoušky různých léčiv dělal od roku 2003. To je dostatečně dlouhá doba předtím, než jsem byl v nemocnici. Všechny ty klinické zkoušky a hodnocení jsem dělal s pomocí praktických lékařů, takže v nemocnici jsem nikdy takové studie nedělal. Takže si stále myslím, že je to naprosto vykonstruované. V průběhu tam proběhly nějaké audity a žádný nic nezjistil. A ani zjistit nemohl, já jsem s nemocnicí neměl nic společného,“ vyvrací Roman Prymula, že by jako ředitel hradecké nemocnice, předseda České vakcinologické společnosti a zároveň podnikatel s vakcínami byl ve střetu zájmů.

Jak ale už před dvěma lety Seznam Zprávy popsaly, společného toho měli dost. Přesně 1 015 362 222 korun. Tolik zaplatila fakultní nemocnice v Hradci Králové společnostem, se kterými obchodoval Biovomed. Prymula ale tehdy argumentoval, že nešlo o přímou vazbu, neboť mezi nemocnicí a farmaceutickými společnostmi figurují distributoři.

Dvousettisícový příjem

Z centrálního registru lze kromě zapomenutého milionu vyčíst také Prymulův běžný příjem v posledních třech letech, tedy od chvíle, kdy nastoupil na ministerstvo. Kromě platu náměstka v té době pobíral peníze z dalších třech zdrojů.

V minulém roce šestapadesátiletý plukovník ve výslužbě obdržel vojenské výsluhy ve výši 542 184 korun, to znamená 45 182 korun měsíčně. Zároveň měl jako zástupce přednosty Ústavu sociálního lékařství úvazek na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové, za který v roce 2019 inkasoval 428 321 korun, tedy 35 693 korun měsíčně.

Dále mu za místo v dozorčí radě Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra, kam byl jako náměstek ministerstva jmenovaný za vládu ČR, přišlo na účet dalších 290 924 korun, tedy 24 244 korun každý měsíc.

A nakonec je potřeba připočítat plat náměstka ministra zdravotnictví, který se pohybuje kolem 100 000 korun čistého. Jeho měsíční plat tak činil kolem 200 000 korun.

Platy náměstků ministra zdravotnictví se v roce 2019 pohybovaly od 115 247 do 157 577 korun hrubého měsíčně, a to včetně finančních bonusů, ovšem bez nefinančních odměn, jako je služební auto. Jednotlivé částky zveřejnil server platyuredniku.cz, získal je na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Samotný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch bral přitom minulý rok přesně 157 100 korun hrubého měsíčně, včetně odměn. Jeden z jeho sedmi náměstků tedy pobíral o několik stovek vyšší plat než on sám. K jednotlivým platům náměstků ale nelze přiřadit konkrétní jména.

Přijde o část příjmu?

Kvůli kariérnímu postupu až do samotného čela českého zdravotnictví může Roman Prymula paradoxně přijít o část svých příjmů.

Redakce oslovila ministerstvo s dotazem, zda bude vláda nově obsazovat místo v dozorčí radě Zdravotní pojišťovny MV, na které Prymula usedl coby náměstek. Navíc se redakce dotázala i na to, jestli bude novopečený ministr pokračovat v práci pro lékařskou fakultu.

Do vydání článku ministerstvo na otázky neodpovědělo.

Reklama

Doporučované