Hlavní obsah

Češi by se mohli dostat k vakcíně. Už se jednalo u Babiše

Foto: Profimedia.cz

Jako sázka do loterie. O vývoj vakcíny proti covid-19 usilují desítky vědeckých týmů po celém světě ve spojení s farmaceutickými giganty.

Reklama

Vývoj vakcíny proti covid-19 v americké firmě Novavax vypadá nadějně, budou patřit mezi nejlepší, soudí vládní zmocněnec Roman Prymula. Společnost, která chce vakcínu vyrábět nedaleko Prahy, prý vyjádřila ochotu pomoct i Česku.

Článek

Zástupci biotechnologické společnosti Novavax, která jako řada dalších nyní vyvíjí vakcínu proti covid-19, se v minulých dnech potkali s českým premiérem Andrejem Babišem.

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly premiéra kromě jiného informovali o svých záměrech ohledně případné výroby vakcíny na českém území.

Společnost Novavax totiž nedávno odkoupila českou akciovou společnost Praha Vaccines s výrobním závodem v Bohumili nedaleko Prahy.

„Zástupci firmy Novavax byli oficiálně navštívit českou vládu, konkrétně pana premiéra. A seznámili jej s postupem vývoje jejich vakcíny. Teď už u nich probíhá fáze 1 klinických zkoušek, od poloviny července by měla začít fáze 2. Někdy na přelomu roku, když to dobře dopadne, by tady tu výrobu chtěli rozjet,“ uvedl Roman Prymula, který se jednání také zúčastnil.

Galerie: Prohlédněte si areál v Bohumili nedaleko Prahy

+2

Až miliarda dávek

Firma Novavax za akciovou společnost Praha Vaccines se závodem v Bohumili předchozím indickým majitelům zaplatila 167 milionů dolarů (v přepočtu čtyři miliardy korun).

Výrobní podnik poblíž Kostelce nad Černými lesy byl v devadesátých letech vybudován z peněz českého státu, měla se v něm původně zpracovávat krevní plazma. Nikdy k tomu ale nedošlo a po krachu státem ovládané společnosti Sevac se budovy dostaly do rukou zahraničních majitelů.

Ti se v Bohumili několikrát prostřídali, výrobním programem byly nejdříve vakcíny proti chřipce, předchozí indická skupina Cyrus Poonawalla podnik zase kupovala kvůli produkci vakcín na dětskou obrnu.

Noví američtí vlastníci při květnovém převzetí firmy sdělili, že jejich cílem je už příští rok vyrobit miliardu vakcinačních dávek proti covid-19.

Bude snaha vyjít vstříc

Roman Prymula připustil, že při zmíněném jednání lidí z amerického Novavaxu u premiéra Babiše se mluvilo i o možnosti poskytnutí části vyrobených vakcín pro potřeby České republiky.

„Mezi řečí to padlo, že bude snaha vyjít vstříc i České republice, pokud bude mít zájem. Zatím na to ale žádný dokument není, byla to jen taková nezávazná diskuse na to téma,“ popsal průběh jednání Prymula.

Osobně je toho názoru, že vakcína od Novavaxu vypadá v konkurenci dalších vyvíjených velmi nadějně.

„Nejsou v tuto chvíli sice první, ale myslím, že jejich vakcína bude patřit mezi nejlepší. Viděli jsme nějaké srovnání imunogenity a vypadalo to velmi dobře,“ uvedl také Prymula, který se problematice imunizace a vakcín věnuje celoživotně.

Sporná česká cesta

Ačkoliv řada zahraničních týmů je ve vývoji už velmi daleko, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na začátku května oznámil, že Česko se pouští i do vlastního vývoje, aby nebylo odkázáno jen na zahraniční dodavatele.

„O vývoj vakcíny usiluje řada zemí a jsem rád, že se Česká republika do tohoto pelotonu zařadí. V očkování vidíme účinnou ochranu před možnou druhou nebo třetí vlnou nákazy,“ uvedl ministr.

Do celého projektu jsou zapojeny tři ústavy podřízené Vojtěchovi: Státní zdravotní ústav, Ústav hematologie a krevní transfuze a Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM).

V čele výzkumného týmu je poslankyně za hnutí ANO Věra Adámková. Také jmenování této ženy, která je profesí kardioložka, přičemž má celou řadu vedlejších aktivit, ve vědecké komunitě vyvolalo velkou skepsi vůči tomuto ryze národnímu projektu. Proti se postavili hlavně zástupci Učené společnosti ČR.

Jde i o objem investovaných peněz. Ve zmíněných ústavech byla už zpracována studie proveditelnosti, a to prý zdarma a ve volném čase. Přibývající náklady chce pokrýt samo ministerstvo, zatím ministr hovoří o několika desítkách milionů korun. Experti ale upozorňují, že vývoj vakcíny, pokud by měl být míněn vážně a byl dotažen do úspěšného konce, by vyžadoval minimálně miliardu dolarů.

Slabinou české cesty je i to, že země po neúspěšné transformaci někdejšího Ústavu sér a očkovacích látek (a po konci nástupnické firmy Sevac a její dcery Sevapharma) nedisponuje žádnými odpovídajícími výrobními kapacitami určenými pro sériovou výrobu. Mimo již zmíněného závodu v Bohumili.

Reklama

Doporučované