Hlavní obsah

Prymula s Faltýnkem míří k pokutě. Za noční sraz v hospodě to je až 10 tisíc

Foto: vlada.cz

Roman Prymula se v úřadu příliš neohřál. Teď mu hrozí pokuta od hygieniků.

Reklama

Úřady musí začít s vyšetřováním samy, důkazů mají dost, říká právník.

Článek

Noční schůzka ministra zdravotnictví Romana Prymuly a šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka bude mít určitě dohru před úřady.

A oba z ní mohou vyjít nejen s ostudou, ale i desetitisícovou pokutou za porušení vládních nařízení.

Samozřejmě – Prymulovi hrozí ještě víc, dokonce odvolání z funkce, k odchodu už ministra zdravotnictví vyzvali ministři za koaliční ČSSD.

Nezávisle na tom ale teď musí úřady spustit vlastní vyšetřování. Ostatně jako s každým, kdo poruší pravidla současného lockdownu: to znamená být mezi lidmi bez roušky nebo posedávat v restauracích, které vláda ve středu uzavřela.

Foto: Reprofoto Blesk.cz

Středa večer – restaurace zavřené, ale ministr zdravotnictví a šéf poslanců ANO se stejně sešli v podniku na pražském Vyšehradě.

Právě v restauraci na pražském Vyšehradě nachytali Prymulu a Faltýnka ve středu v noci reportéři deníku Blesk. Ani jeden neměl při odchodu roušku.

Podle advokáta Radka Ondruše, odborníka na správní právo, teď úřady musí zahájit oficiální řízení – tedy začít se případem zabývat, aniž k tomu dostanou od kohokoli podnět. „Protože je tady jasné podezření, že k porušení vládních nařízení došlo. A jsou k tomu navíc i důkazy – fotografie v novinách,“ řekl Ondruš.

Ostatně pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) hned dopoledne reagoval, že jeho úředníci případ nenechají jen tak být.

„Magistrát povede správní řízení s právnickými a fyzickými osobami ve věci porušení vládních nařízení týkajících se restaurace Rio's. I když si zjevně někdo myslí, že někteří lidé jsou si rovnější, pravidla tady stále platí pro všechny stejně,“ reagoval dopoledne primátor Zdeněk Hřib.

Zatím není zřejmé, jestli se připojí i pražská hygiena. Její mluvčí Zbyněk Boublík pouze do telefonu řekl, že má poradu a nemůže mluvit. Později e-mailem odpověděl, že hygiena už dostala podněty, týkající se noční schůzky dostala. „Které však musí být nejprve řádně zpracovány a následně detailně vyhodnoceny z pohledu rámcově obsahového a následně také právně - formálně - relevantního,“ uvedl Boublík.

Mluvčí také upozornil, že hygieny mohou řešit jen přestupky proti vlastním nařízením a nařízením ministerstva zdravotnictví. Zatímco restaurace uzavřelo nařízení vydané vládou.

Bylo by to každopádně zajímavé, kdyby hygienici rozhodovali o trestu pro svého nejvyššího šéfa, protože ministr zdravotnictví je nadřízeným krajských hygien.

Při jarních omezeních hygienici podle informací Seznam Zpráv také dávali lidem pokuty. Ne nijak vysoké, třeba jen 500 korun za to, když nějaká skupina popíjela u výdejového okénka. Většinou tyhle přestupky zjistili policisté nebo strážníci a předali je hygienikům k vyřízení.

Vážnější problém může mít majitel vyšehradské restaurace Rio's. Podnikatelům totiž hrozí pokuta až 10 milionů.

Článek jsme rozšířili o vyjádření pražské hygieny.

Reklama

Související témata:

Doporučované