Hlavní obsah

Prymula sehrál „křoví“ u rusko-českých obchodů. Signatáře smluv dobře znal

Foto: https://www.yarregion.ru/

Tenkrát v Petrohradu: Podnikatel Luděk Podola stojí po levici českého náměstka zdravotnictví Romana Prymuly.

Reklama

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula cestoval loni na přednášku o centrové péči. Mimo oficiální původní plán však podpořil i podnikatele, jemuž dříve prodala firmu jeho dcera.

Článek

Je možné, že náměstek ministra zdravotnictví a jeden z hlavních stratégů postupu proti koronaviru Roman Prymula prožívá poslední týdny na Ministerstvu zdravotnictví.

Variantu, že skončí s posledním květnovým dnem, sám otevřel v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Navíc se k úvahám o odchodu přidává i skutečnost, že brzy (na konci června) vyprší prodloužená lhůta, kterou mu dal jeho nadřízený ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na splnění bezpečnostní prověrky.

A právě s problémem, že veřejností oceňovaný vakcinolog prověrku stále nemá (ministr Vojtěch její předložení všem svým náměstkům nařídil před rokem v dubnu), se připomíná skoro rok starý příběh, který se odehrál na Prymulově služební cestě do Ruska.

Začátkem loňského léta totiž Roman Prymula, v té době ještě veřejnosti ne tak známý představitel Ministerstva zdravotnictví, vyrazil na služební cestu do Petrohradu - na Mezinárodní ekonomické fórum SPIEF-2019, kterému se přezdívá Davos východu.

Pozvánku na cestu, kterou hradilo Ministerstvo zdravotnictví, obdržel přímo od Rusů. Podle oficiálního vyjádření ministerstva zde přednesl za svůj úřad prezentaci o centrové péči - tedy péči na specializovaných pracovištích - v České republice.

Nezůstalo však pouze u přednášky. „Na základě žádosti pořádajícího subjektu se pan náměstek zúčastnil ceremoniálu podpisu bilaterální smlouvy mezi českým a ruským partnerem,“ sdělilo Seznam Zprávám ministerstvo, které za cestu náměstka Prymuly do Petrohradu zaplatilo bezmála 26 tisíc korun.

Foto: https://archive.fo/

Roman Prymula, po jehož levici stojí český podnikatel Luděk Podola, který zároveň vlastní firmu Biovomed, kde Prymula figuroval jako prokurista.

Z oficiálních fotografií na ruských webech vyplývá, že Roman Prymula byl přítomen podpisu nejméně dvou v Petrohradě stvrzených dohod.

Za ruskou stranu je podepisovali zástupci státních organizací spadajících pod jednu z klíčových ruských společností Rostech a její dceřinou společnost Vega.

Pro Rostech byla Prymulova přítomnost významná, takže se jeho jméno objevilo i v tiskové zprávě.

„Smlouvu podepsal šéf Proton Therapy Development Luděk Podola, generální ředitel Vega Concern, generální ředitel Národního střediska lékařského výzkumu pro radiologii za přítomnosti náměstka ministra zdravotnictví České republiky Romana Prymuly,“ referuje o podpisu kontraktu zmíněná ruská společnost.

České partnery tu zastupoval Luděk Podola, který půl roku předtím (v prosinci 2018) udělal obchod s dcerou Romana Prymuly Karolínou. Ta mu prodala poslední část firmy Biovomed, tedy společnosti, kvůli níž byl Roman Prymula v roce 2016 odvolán z funkce ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček odvolání zdůvodňoval tím, že Prymula od rodinné firmy Biovomed pobíral desítky milionů korun a navíc ani neoznámil, že ve firmě zastává post prokuristy.

Prymula ale dosud tvrdí, že neudělal nic, co by bylo v rozporu se zákonem, a již dříve vysvětloval, že od firem, které Biovomedu zadávaly studie, hradecká nemocnice nakoupila léky asi za 48 tisíc korun.

Ministerstvo po téměř roce od Prymulovy petrohradské cesty uvádí, že s podpisem smluv mezi Podolou (firmou, kterou zastupoval) a ruskou stranou nemělo nic společného.

„Ministerstvo zdravotnictví nebylo signatářem smlouvy, ani se na ní nikterak nepodílelo, ani nepodílí. Smlouva nemá žádný vztah k Ministerstvu zdravotnictví ani k samotnému náměstkovi Prymulovi,“ odpovědělo Seznam Zprávám Ministerstvo zdravotnictví na otázku, zda Prymula jednal dle nařízení ministra.

Podle oficiálních zprávo petrohradském fóru podepsal Luděk Podola za přítomnosti Romana Prymuly s Rusy dohodu o vybudování protonového centra pro léčbu rakoviny v ruském regionu Kaluga. Ruské zdroje uvádějí, že zde podnikatel Podola vystupoval za společnost Proton Therapy Development, kterou podle obchodního rejstříku spoluvlastní s firmou sourozenců Laštovkových, majitelů pražského protonového centra.

Zakázku Rusové vyčíslili na 12 miliard rublů a česká společnost měla být spoluinvestorem. Z nynějšího vyjádření Václava Laštovky však plyne, že jejich spolupráce s Podolou už nepokračuje. „Žádná spolupráce dlouhodobě nepokračuje, od srpna 2019 s ním (Podolou, pozn. red.) nejsem v kontaktu,“ napsal Seznam Zprávám v SMS zprávě.

Na druhé fotografii zveřejněné Rusy je pak Luděk Podola zachycen u slavnostního podpisu jako zástupce společnosti Bioster, která vyrábí zdravotnický materiál, speciálně obvazy a prostředky pro zástavu krvácení, nebo nabízí radiační sterilizaci. Podola je v této firmě podle obchodního rejstříku předsedou představenstva.

Luďka Podolu a Romana Prymulu pojí podle zdrojů, které oba muže znají, přátelský vztah.

Potvrdit si toto tvrzení od Luďka Podoly je těžko splnitelný úkol. Seznam Zprávy mu sice opakovaně zaslaly několik SMS a e-mailů s dotazy, jaké má s Prymulou vztahy a proč právě on koupil od jeho dcery společnost Biovomed, ale odpověď nepřišla. Bez úspěchu pak dopadly i pokusy kontaktovat Luďka Podolu v sídle jeho firem v Konviktské ulici v Praze.

Foto: Seznam Zprávy

Sídlo firem podnikatele Luďka Podoly na adrese Konkvitská v centru Prahy.

Roman Prymula na přímé dotazy říká, že setkání s někdejším obchodním partnerem jeho dcery v Petrohradě bylo dílem náhody.

„Organizátoři (konference) mne poprosili, jestli bych u výsledného podpisu nemohl dělat křoví,“ řekl Seznam Zprávám Vojtěchův náměstek. „Pro ně je to důležité, když vedle nich bude stát někdo, kdo má oficiální funkci,“ uvedl Roman Prymula s tím, že v tomto ohledu má Rusko stejný přístup jako Čína - potrpí si na oficiality.

Zda jsou s Luďkem Podolou přátelé, nechtěl Roman Prymula komentovat. Řekl pouze, že se s ním poznal až poté, co mu jeho dcera Karolína Prymulová postupně prodala firmu Biovomed.

„Když to dcera prodávala, já jsem tu firmu nechtěl, takže Karolína si najala zprostředkovatelskou společnost, která za ni našla kupce, a tím byl pan Luděk Podola,“ uvedl Roman Prymula. Na otázku, za kolik se společnost Podolovi prodala, však neodpověděl - s vysvětlením, že si částku nepamatuje. Zapomněl prý i jméno firmy, která prodej Biovomedu zprostředkovala.

S Luďkem Podolou si však po transakci s Biovomedem volal. „Když to koupil, volal mi, co to je zač, a chtěl vědět detaily ohledně toho, jak firma Biovomed funguje,“ doplnil Roman Prymula.

Potvrdil také, že v Biovomedu nyní po prodeji Podolovi pracuje jeho dlouholetý přítel Igor Kohl. „S Kohlem se znám celý život, ale ten v tom (v prodeji Biovomedu - pozn. red.) vůbec nefiguroval. Jeho si do firmy najal Podola, na můj popud to nebylo,“ vysvětlil Kohlovo angažmá ve firmě Biovomed Prymula.

Jméno Luďka Podoly, jehož výše uvedené souvislosti pojí s Romanem Prymulou, figuruje vedle ruských obchodů v řadě dalších mediálně sledovaných případů.

Luděk Podola například vystupoval jako poradce rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy na česko-čínské vztahy, když se v roce 2017 setkal se zástupcem vedoucího Mezinárodního oddělení Ústředního výboru Komunistické strany Číny. Tedy s představitelem instituce, kterou česká kontrarozvědka BIS ve svých výročních zprávách opakovaně označuje jako „specifickou čínskou zpravodajskou organizaci, do jejíž gesce patří také zpravodajská činnost“.

Ruský koncern Rostech spolu se společností Vega, s nimiž Podola za Prymulovy účasti podepsal v Petrohradu kontrakt, pak patří mezi společnosti, na které Spojené státy vydaly embargo kvůli krizi na východě Ukrajiny a anexi Krymu. Obě se totiž zabývají převážně zbrojním průmyslem a zdravotnictví je jen na okraji jejich zájmu.

Šéf Rostechu Sergej Viktorovič Čemezov patří mezi přátele ruského prezidenta Putina. Podle oficiálních dokumentů Evropské unie byli oba jako agenti KGB nasazeni v Drážďanech. Od roku 2014 pak Čemezov patří mezi osoby, které mají kvůli anexi Krymu zákaz vstupu do Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Doporučované