Hlavní obsah

Prymula v projevu popsal novou strategii. Čekají nás neveselé týdny, přiznal

Projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO).Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

Šéf zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vystoupil s mimořádným projevem. Připustil chyby, vysvětlil postup proti koronaviru a vyzval k soudržnosti. Česko podle něj čekají tři perné týdny.

Článek

Na projev šéfa resortu zdravotnictví Češi čekali déle, než bylo původně plánováno. Místo pondělního večera Roman Prymula nakonec vystoupil v úterý a při mimořádném televizním projevu uvedl hned několik poselství.

V úvodu své řeči zdůraznil, že rozumí celospolečenské frustraci a zklamání z aktuálního vývoje okolo epidemie. Představil tři pilíře dalšího postupu, slíbil lepší komunikaci a vyzval k boji proti fake news.

Ministrova omluva

„Přijal jsem zodpovědnost, že udělám maximum pro to, abych zabránil explozivnímu šíření viru v naší populaci, čemuž právě nyní neoddiskutovatelně čelíme. S plným vědomím jsem přijal tento nelehký úkol a pozici,“ řekl ministr.

Zároveň připustil, že v létě nebyl dostatečně důrazný a netrval na opatřeních, která by chránila před druhou vlnou. „Možná jsem měl více apelovat na lidi tak, jako to umí jiní. Neudělal jsem to a omlouvám se vám za to. Mým oborem je medicína a epidemiologie. Nejsem bezchybný,“ řekl.

Zkrotit epidemii podle něj nelze bez ekonomických a sociálních ztrát - není ale pravda, že volba stojí mezi ekonomikou a zdravím.

„Ekonomika funguje, jen když je epidemie pod kontrolou. Nejsou plné nemocnice a lidé se ze strachu před virem nezavírají doma,“ míní Prymula. K oslabení viru podle něj nedochází - v následujících týdnech dojde k výraznému nárůstu hospitalizací, těžkých případů a úmrtí - Česko čekají tři složité a neveselé týdny.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo přes 125 000 lidí. Uzdravila se z nich zatím necelá polovina, aktuálně nemocných je téměř 66 000.

Opatření chce ale ministr podle svých slov uvolňovat ihned, jak to parametry šíření viru dovolí. „Nechceme zavřít celou zemi tak jako na jaře. Nechceme lockdown, mým primárním cílem je se tomuto stavu vyhnout. Nechceme zavírat obchody, služby a fabriky. Jak chci tohoto cíle dosáhnout? Společně. Jen společně. Všichni,“ dodal

Tři pilíře nové strategie

Prymula chce další kroky směřovat do tří hlavních oblastí - patří mezi ně posílení kapacity lůžek, krizové spoluřízení všech státních nemocnic a zajištění jejich dostatečného financování. Dále plošné testování české populace s trasováním infekčních pacientů. Na závěr mezi cíle patří změna způsobu komunikace a zlepšení informování veřejnosti.

Lůžka pro covidové pacienty Prymula posílí mimořádným nařízením k vyčlenění kapacity intenzivní péče v nemocnicích.

„Cílem je vyčlenění kapacit až na 10 tisíc lůžek a rozdělení péče na kapacity covid pacientů, urgentní medicíny a neodkladné péče. S okamžitou účinností zřizuji pracovní skupinu v čele s hlavním náměstkem Všeobecné zdravotní pojišťovny Davidem Šmehlíkem, dále šéfem chytré karantény plukovníkem Petrem Šnajdárkem a profesorem Vladimírem Černým pověřenou splněním tohoto úkolu,“ přiblížil Prymula. Za každou cenu se chce vyhnout situaci, kdy by nebylo možné se o covid pozitivní pacienty postarat.

Projekt plošného testování má probíhat pomocí antigenních testů, které jsou rychlejší a levnější metodou vyšetření. Výsledek mohou ukázat do 15 minut a podle ministra by byly pro všechny Čechy zdarma.

„Tento způsob testování by nám zásadně pomohl identifikovat nakažené pacienty virem a izolovat je od seniorů a zranitelných skupin obyvatelstva a v důsledku toho neohrozit ekonomiku a chod společnosti,“ přiblížil ministr.

Sledujte Twitter

Třetím pilířem strategie je podle něj lepší komunikace a informování občanů. Přiznal přitom, že v minulosti se mu to ne vždy dařilo ideálně.

„Jsme opravdu v situaci, kdy musíme reagovat na aktuální vývoj nákazy, která se šíří skoro už nekontrolovatelně. Zároveň je to do velké míry dáno tím, že epidemiologie je exaktní vědou založenou na tvrdých datech. Zvenčí se může jevit nelogická, ale jde nám o celou populaci naší země a věřte, že víme, co děláme,“ dodal ministr.

Do budoucna se chce zaměřit na lepší vysvětlování vládních kroků. Informace chce přitom aktivně šířit přes svůj twitterový účet - vyzval k jeho sledování. Lidé by se zároveň měli mít na pozoru před falešnými zprávami a neměli by je šířit.

Pokud se podaří nárůst případů snížit a stabilně se pohybovat na úrovni reprodukčního čísla 0,8, budou podle Prymuly jednotlivá opatření postupně uvolňována v co nejkratších intervalech. Aktuálně má Česko reprodukční číslo 1,5.

„Bez vás, bez každého z vás, bez vašeho porozumění pravidlům a opatřením, bez vaší důvěry v to, že mají svůj smysl, a bez jejich dodržování ten virus neporazíme. Prosím, pomozte. Pomozte mi v mé práci. Týká se to nás všech,“ uzavřel ministr projev.

Reklama

Doporučované